Tips voor een vogelhuisje maken

In het voorjaar gaan de vogels eropuit om nestjes te maken, eieren te leggen en voedsel te zoeken. Je kunt ze een handje helpen door via onderstaande instructies zelf een vogelhuisje te maken.
Zorg dat de vogels jou tuin weten te vinden deze lente! Een vogelhuisje maken is een leuke bezigheid!

Katten

Katten zijn dol op vogeltjes, maar ze zijn ook een gevaar voor eieren of kuikentjes. Zorg dat je het huisje hoog genoeg hangt zodat katten er niet makkelijk bij kunnen!

Voer

Het is handig om voedsel (denk aan pinda-strengen) op te hangen in de buurt van het vogelhuisje.

Soort vogel

Verschillende vogels hebben verschillende groottes. Ze hebben dus ook verschillende groottes van de ingangen nodig.
De pimpelmees past al door een gat van 28 mm. De koolmees en het roodborstje hebben een iets grotere ingang nodig, van 32 mm.
De mus en spreeuw kruipen door een gat van 45 mm. Wil je een specht in je vogelhuisje, dan zal de ingang zo'n 6 cm moeten zijn.

Het is de ideale klus in de winter. Maak in een paar simpele stappen een vogelhuisje waar de vogels het hele voorjaar van kunnen genieten.

Vogelhuisje maken

Stap 1: Voorbereiding

  • Zorg ervoor dat je alle materialen in huis hebt die je nodig hebt voor het maken van een vogelhuisje. Je hebt vurenhouten planken nodig voor onderstaande afmetingen:
  • Een stuk van 25cm (bodem: A) – Twee stuks van 12cm, waarvan je één kant in 45° verstek zaagt (zijwanden: B) – Een stuk van 21cm (dak: C) – Een stuk van 19,2cm (dak: C)

Stap 2: Vogelhuisje maken

  • Het is aan te raden om voor het maken van het vogelhuisje alle onderdelen glad te schuren.
  • Vervolgens lijm en spijker je als eerste de bodemplaat (A) tegen de recht afgezaagde zijden van de zijwanden (B). Let erop dat de in-verstek-gezaagde zijden aan de geplaatst zijn (zie tekening).
  • Lijm en spijker de dakdelen (C) tegen elkaar aan. Het kortere dakdeel moet met de zijde tegen de rand van het oppervlak van het langere dakdeel geplaatst worden (zie tekening).
  • Plaats het dakje op de zijwanden en doorboor het dak loodrecht op 3 plaatsen (midden en op 2cm van beide uiteinden), waar de zijwanden (B) en het dak (C) elkaar raken.
  • Smeer de in verstek gezaagde kanten van de zijwanden (B) in met houtlijm en plaats het dakje op de zijwanden. Maak het vast door de koploze spijkers in de boorgaten te tikken.

Stap 3: Vogelhuisje schilderen

  • Wanneer alle planken goed vastzitten kunt u het vogelhuisje schilderen.
  • Zorg ervoor dat de verf buiten gebruikt kan worden.
  • Het vogelhuisje is nu af en kan opgehangen worden voor de vogels.