Tips voor het verwijderen van vochtplekken

Vochtplekken kun je beter meteen verwijderen als je ze ziet in huis. Het is lelijk en bovendien een voedingsbodem voor allerlei bacterien. Om deze vochtplekken te voorkomen, moet je eerst nagaan wat de precieze oorzaak is van dit probleem. Lees hieronder de stappen van het verwijderen van de vochtplekken.

Stap 1: Oorzaak van de vochtplek opsporen

  • Vochtplekken ontstaan meestal door de volgende oorzaken:
  • Vochtige muren: Dit betreft vaak het regenwater, bijvoorbeeld nadat een muur lange tijd is blootgesteld aan regenbuien. Om het doorslaan van vocht te vermijden is een oppervlakte hydrofuge de meest gangbare oplossing. Deze behandeling met oligomere siloxanen maakt de buitenmuren waterafstotend.
  • Een fout in de constructie van het huis: Bijvoorbeeld door een verstopte dakgoot (zie de klus regenpijp ontstoppen of dakgoot onderhouden of verkeerd aangebracht daklood. Als je weet wat de vochtplek veroorzaakt, kun je deze vaak makkelijk oplossen. De vochtplekken zijn echter vaak zichtbaar ver van de oorzaak.
  • Opstijgend vocht: Dit probleem is vaak het gevolg van direct contact tussen de bakstenen muur en vochthoudende muur. Dit ontstaat vaak door het ontbreken van een waterkerende laag. Zo wordt het water in de muur getrokken. Dit vochtprobleem kan je het best aanpakken door een speciaal chemisch product te injecteren in de wand. Het product zorgt ervoor dat de muur op die bepaalde plaats waterafstotend wordt. Het is aan te raden dit door een bedrijf te laten doen.
  • Tenslotte bestaat er ook nog condensvocht: Condensatie is een gevolg van een te hoog luchtvochtigheidgehalte en zet zich af op de koude vlakken in een ruimte (zoals in badkamers) waardoor vochtplekken ontstaan. Condensatieproblemen pak je aan door goede ventilatie. Check deze klus op ventilatierooster aanbrengen.

Stap 2: De vochtplek zelf verwijderen

  • Verwijder de verflagen of bestaand behangpapier met een verfkrabber of een plamuurmes en repareer oneffenheden zoals scheuren of barsten met plamuurmiddel. Kijk voor meer tips op de pagina plamuren
  • Neem vervolgens de blokkwast en dip deze in de vochtwerende coating en breng een aantal lagen aan.
  • Laat dit vervolgens drogen en verf of behang daarna de muur weer naar de rest van de muur.