Tips bij een vlonder maken
Een houten vlonder maken? Een vlonder geeft een warme uitstraling en is al jaren populair als terras in de tuin of op balkon. Voor het leggen van een vlonder is een goede voorbereiding het halve werk. Lees hier in een aantal handige stappen hoe u een vlonderterras kan bouwen. Vlonders leggen kun je zelf maar het is geen gemakkelijke klus. Gelukkig biedt Klustips een handig stappenplan.

Stap 1: Voorbereidingen vlonder mkaen
Voor u begint stelt u zich zelf een aantal vragen:
- Vraag 1. Waar komt het terras? Wilt u in de zon zitten of per sé een vlonderterras aan huis hebben? Hoe groot wilt u uw terras hebben zodat uw tuinmeubelen en parasol allemaal een plekje vinden. Maak een alvast een schets op papier, deze zult u later weer nodig hebben.
- Vraag 2. Wat is uw budget? / Welk type hout past daarbij? Kies voor bankirai hardhouten vlonderplanken indien u meer budget heeft, kies voor vurenhout of kunststof composiet terrasplanken als u minder budget heeft. Kies voor de palen altijd hardhout. De vlonderpalen gaan immers de grond in en hebben te maken met vocht. Voor een terras zijn 6×6 of 7×7 hardhouten palen doorgaans voldoende. Voor een vlondersteiger adviseren we dikkere palen te kopen. Bankirai hardhout gaat ruim 20 jaar mee, vurenhout ongeveer 10 jaar. Let op de keurmerken FSC bij hardhout en KOMO bij vurenhout.
Stap 2: Horizontaal of verticaal leggen?
- Wilt u vlonderplanken horizontaal of verticaal leggen? Deze keuze moet u in een vroeg stadium bepalen.
- Het bepaald immers de positie van de palen en liggers.
- Daarbij bepaalt het ook hoeveel tuinhout u moet kopen bij de houthandel om de hoek of via internet bij speciale tuinhout webwinkels. Doorgaans legt men planken op een terras aan uw gevel horizontaal.
Stap 3: Bereken het aantal benodigde palen, liggers en planken?
- U gaat de planken horizontaal leggen? Dan heeft u dus verticale liggers nodig om de 40 cm.
- Teken op uw schets vol met om de 40 cm een hardhouten 6×6 of 7×7 vlonderpaal.
- Schrijf het totaal aantal palen op. Bestel altijd extra palen voor het geval u er 1 kapotslaat bij het plaatsen in de grond.
- Indien u niet mooi uitkomt kunt u besluiten de palen om de 36 of 43 cm te plaatsen bijvoorbeeld.
- Verdeel de palen over de ruimte.
- Zorg dat u ook al heeft nagedacht hoe hoog u de planken wilt hebben, trek hier de plankdikte en liggersdikte vanaf om de hoogte van de palen te bepalen.
- Zorg dat de vlonderplanken aan de zijkanten maximaal 10 cm van de liggers zijn geplaatst. Wij adviseren 20 cm boven het maaiveld zodat de vlonder ook in de winter droog kan waaien.
- Met name bij het bestellen van de vlonderplanken zijn lange lengtes mooi,zo heeft u geen naden.
- Vlonderplanken zijn er tot maximaal 5 meter lengte te koop.
- Bij bankirai hardhout is 2,1 cm dik ruim voldoende, bij vurenhouten terrasplanken adviseren we 2,8 cm dikte te kiezen.
- Denk voor bestellen alvast na over het eventueel slim verzagen van de lengtes.
- Voor de liggers is 4,5 x 7 cm gangbaar. Deze kunt u kopen in diverse lengtes tot 5 meter, zowel in hardhout als vurenhout.
Stap 4: Palen plaatsen
- Met de grondboor maakt u een gat voor de eerste paal.
- Zorg dat alle palen op dezelfde hoogte komen. Bij voorkeur zeker geen delen aan uw huis bevestigingen.
- Bij de eerste paal voelt u al wel aan hoe diep u het beste kunt boren en hoeveel u nog met de moker in de grond kan slaan.
- Pas op bij de mokerslagen, een te diepgeslagen paal krijgt u niet eenvoudig meer omhoog! Normaal gesproken 50 cm boren en 15-20 cm (voorzicht) slaan met de moker.
- Gebruik een ijzeren paalbeschermer.
- Tip, koop 2,70 meter lengte hardhouten palen en zaag deze in drieen. Zo heeft u 90 cm lange vlonderpalen. Afhankelijk van uw grondsoort de palen punten. De palen hoeven bovendien niet allemaal waterpas te staan, zie stap 3. Leg als laatste de anti worteldoek over de vlonderpalen heen.
- Maak met een oude schaar voorzichtig gaten bij de palen. Een klein beetje afwatering van de ribbelplanken is geen slecht idee.
Stap 5: Liggers plaatsen
- Het moeilijkste bij de liggers plaatsen is dat deze zowel horizontaal als verticaal waterpas geplaatst worden.
- Tip: Indien u de liggers naast de palen vastschroeft en niet op de palen vastschroeft hoeft u de palen niet exact waterpas te hebben! Bepaal van te voren of u de liggers rechts of links van de palen plaatst.
- Ook kunt u natuurlijk op het einde varieren zolang de vlonderplanken maar niet meer dan 40 cm overbruggen. Met M8 slotbouten 120 mm plaatst u de liggers aan de balken. De liggers zijn vaak van Azobe hout.
- Hou ook rekening met de lengte van de liggers (kies altijd voor zo lang mogelijk), plaats eventueel een extra vlonderpaal zodat u de liggers goed kan bevestigen.
Stap 6: Vlonderplanken plaatsen
- Nu komt het mooiste gedeelte, u gaat de vlonderplanken vastschroeven op uw houten regels.
- Voorboren is zowel bij bankirai als vurenhout aan te raden! De schroefkoppen dient u iets verdiept tussen de ribbels weg te schroeven.
- Plaats steeds 2 schroeven of eventueel 3 schroeven per plankbreedte. Zowel hardhout als vurenhouten planken werken, blijf daarom altijd 1 cm van de muren verwijderd. *Gebruik een klosje van 1cm (steeds dezelfde) die u steeds tussen de planken houdt. Voorkom dat u scheef gaat tov muren en andere lijnen.
Tips van klussers om een vlonder te maken
- Maak er geen haastklus van, een vlonder maken kost nu eenmaal tijd!
- Denk aan extra palen voor het begin en einde of op speciale hoeken.
- U heeft bij het kopen van uw vlonderhout 7 meter plank nodig voor 1m2 vlonder.
- Hou rekening met zaagverlies van 10%, bij veel aparte hoekjes loopt het zaagverlies op. Bewaar kromme planken voor het laatst of zaag er kleine stukken van af.
- Schroef de vlonderplanken nooit tegen de muur.
- Gebruik een 1cm klosje hout voor de onderlinge afstand tussen de terrasplanken te bepalen.