Tips voor muren en plafond

Muren kleden een ruimte aan en bepalen voor een groot deel de sfeer die er hangt. Lichte kleuren maken een ruimte over het algemeen groter, terwijl bijvoorbeeld donkere kleuren een warmer gevoel kunnen geven. Ditzelfde geldt eigenlijk voor je plafond. Op deze pagina zijn alle tips verzameld over wat je met je muren en plafond kan doen om hem helemaal maar naar jouw smaak in te richten. Of je nu je muren wil behangen of juist een gaatje in de muur wil repareren. Alle tips voor muren en plafond staan op deze pagina.

Overzicht voor muren en plafond klussen

Overzicht van alle tips om de veiligheid in en rondom de woning te verbeteren;

1. Behang verwijderen 6.Plafond schilderen 11.Wand van cellenbetonblokken maken
2.Lambrisering maken 7.Schilderij ophangen 12.Wand van gipsplaten maken
3.Muren behangen 8.Schoorsteen repareren 13.Plafond maken
4.Muursticker plakken 9.Wand repareren
5.Wand tegelen 10.Wand stuken

 

Naast de klussen met muren en plafonds, zijn er in het huis nog tal van andere klussen te doen. Om je een beetje op weg te helpen hebben we de verschillende klustips verdeeld in een aantal thema’s. Deze thema’s vind je hieronder.

  1. Tips voor de badkamer en het toilet;; een overzicht van diverse klustips voor in de badkamer en in het toilet
  2. Tips voor isolatie; een overzicht van verschillende tips om je huis beter te isoleren
  3. Alle tips voor ramen; een overzicht van tips en instructies voor alles dat met ramen te maken heeft
  4. Klustips voor de keuken; een overzicht van tips voor klussen in de keuken
  5. Klussen met electra; een overzicht van tips om met electra te werken
  6. Tips voor deuren; een overzicht van alle tips over deuren.
  7. Alle tips voor cv water en gas; alles op een rijtje om je cv, water en gas te onderhouden.
  8. Tips voor vloeren; een overzicht van tips en instructies voor het leggen en onderhouden van vloeren
  Kies het thema waar jij meer over wilt weten om de tips te vinden die jou verder kunnen helpen bij al jouw klussen in het huis.

 

Klustip uitgelicht

Muren behangen

Een muur behangen heeft de nodige voorbereiding nodig. Hieronder een korte omschrijving van deze voorbereidingen. Daarna treft u stap voor stap hoe u makkelijk een muur kunt behangen.

 • De vloer afdekken: Zorg er dan ook voor dat u de vloer afdekt met folie en deze vastzet op de plinten met tape. Schakel de stroom uit en verwijder dan de stopcontacten en schakelaars.
 • Oud behang: Over 2 lagen oud behang dat goed vastzit (controleer vooral randen en hoeken), kunt u nieuw behang plakken, maar het mooiste resultaat krijgt u pas als u nieuw behang op een kale muur plakt. Als u over oud behang gaat behangen moet u ervoor zorgen dat de dikke naden goed glad geschuurd worden en de losse stukken vastgeplakt worden. Dit is vaak meer werk dan oud behang verwijderen.
 • Oud behang droog verwijderen: Peuter een bovenhoek van een baan los en probeer of het behang eraf wil. Trek schuin omlaag, handen dicht bij de wand. Blijft er een pluizige papierlaag over, laat die dan rustig zitten. Wilt u toch het mooiste resultaat, haal dan die laag er alsnog af, die papierlaag zorgt ervoor dat de muur niet glad en stofvrij is.
 • Oud behang nat verwijderen: Om oud behang nat te verwijderen heeft u in ieder geval handwarm water nodig. U kunt er dan een afweekmiddel in doen of u doet er een afwasmiddel in. U kunt dit er met een plantenspuit op spuiten of met een spons er in wrijven. Dit goed in laten trekken en het behang met een plamuurmes wegsteken. Vinylbehang of geschilderd behang eerst kriskras insnijden met het plamuurmes. Afstomen gaat ook goed. U kunt een professioneel apparaat huren of een kleiner apparaat aanschaffen. Zie hiervoor ook de klus Behang verwijderen
 • Andere ondergronden: Doe de nattevingerproef. Geeft de muur wit af boen de wand dan grondig met water en geef een nabehandeling met een voorstrijkmiddel.
 • Barsten en gaten: dichten met vulmiddel. De plekken met fijn schuurpapier naschuren. Gebruik hiervoor een schuurkurk. Bij diepe scheuren glasvlies in het natte vulmiddel drukken. Bulten wegschuren. Controleer uw werk door met een lamp langs de wand te schijnen, waar schaduw zit, opnieuw schuren en weer controleren. Sterk zuigende ondergronden eerst voorbehandelen met een voorstrijkmiddel.
 • Plaksel: Er is plaksel voor zwaar en licht papieren behang. Kies voor alle andere soorten behang sterker plaksel.

Lees meer..

Wist je dat?

– Al in het Romeinse Rijk werd de techniek van het metselen gebruikt.

– Wist u dat behang dat u over heeft of oud behang niet bij het oud papier mag? Er zitten teveel andere stoffen in en het het is vervuild door resten van plaksel.

Andere themapagina’s

Op Klustips zijn er nog een heleboel andere klustips te vinden. Hier vind je de andere themapagina’s van Klustips.nl, zodat je eenvoudig vind waar je naar op zoek bent.