Voorbereidingen bij gras zaaien

U wilt een mooi gazon of misschien een grasmat die geschikt is voor het voetbal spel van de kinderen. Wellicht moet de nieuwe grasmat overleven onder zware schaduw. De klustip gras zaaien geeft hulp voor het perfecte gazon!

Let op: als u gras gaat zaaien, kunt u het beste minimaal de eerste zes weken er niet op lopen. De eerste keer gras maaien kan vaak pas na twee maanden. Wilt u sneller resultaat, dan kunt u afhankelijk van het oppervlak van uw gazon misschien beter kiezen voor het leggen van graszoden. Hoe lang dit duurt is ook afhankelijk van het soort gras dat u kiest. Het staat in elk geval altijd op de verpakking van het graszaad.

Er zijn veel soorten, en gras zaaien begint dus bij de keuze van soort gras. Welk gras u ook koopt het is bijna altijd een mengsel van veel verschillende (soms meer dan 10!) grassoorten. Er zijn veel variëteiten grasmengsels voor het aanleggen van een gazon maar meestal wordt een recreatie of sportmengsel gebruikt.

Voorbeelden zijn:

 1. Pokon graszaad speelgazon
 2. Gazonvernieuwing Novaplant Family
 3. Naturado

Gras zaad kan je kopen in elke tuiwinkel en zelfs online. Veel gazons worden ingezaaid met engels raaigras. Dit is een gras soort die goed gedijt in de de zon maar minder geschikt is voor een tuin op het noorden.

Wilt u gras zaaien in een tuin op het noorden of met verminderd licht door hoge bomen of een uitbundige border kies dan bij voorkeur voor een mengsel met roodzwenkgras en bosbeemdgras. Speelgras of sportgras is specifiek bedoeld voor een gazon waarop wordt gespeeld, zoals voetbal, badminton en volleyball.
Siergras is over het algemeen niet geschikt voor het inzaaien van grote percelen.

Als je eenmaal het graszaad in huis hebt en de benodigdheden bij elkaar, kan de klus beginnen. Zaai gras nooit midden in de zomer, dan zal het moeizaam groeien door de warmte en kan bij gebrek aan water snel uitdrogen.

Gras zaai je het beste in het voorjaar of in het najaar. In de herfst is de grond nog lekker opgewarmd en onkruid zal daardoor minder aanwezig is. Maar als er een vroege vorst komt kan dit voordeel weer teniet gedaan worden!
Gras zaaien in de lente levert een goede groei door veel zonuren maar dan groeit ook het onkruid; dit is meer aanwezig in het voorjaar dus zal je meer last hebben van ondermeer paardenbloem, duizendblad en weegbree. Voor beide seizoenen valt dus wat te zeggen, maar als je het in het voorjaar doet heb je de hele zomer plezier van je nieuwe gras!

Stap 1: De grond voorbereiden

 • Een week voordat je wilt gaan zaaien moet je eerst de grond omspitten. Doe dit tot 20cm diep.
 • Zorg ervoor dat de ondergrond vrij is van stenen en afval en maak het geheel effen met een stalen hark.
Gras zaaien

Stap 2: Het gras zaaien

 • Hark eerst de ondergrond nog eens goed aan zodat je straks de zaandjes mooi evenredig kunt strooien over de ondergrond.
 • Pak dan de graszaadjes en schud deze nog eens goed door elkaar.
 • Strooi de zaadjes, met je rug naar de wind toe, en strooi royaal de zaadjes over de grond. Strooi wat meer bij de randen zodat deze goed gevuld wordt.
 • Hark dan de grond losjes met een beetje tuinaarde (minder dan 1 cm) en rol de bodem licht aan. Het zaad moet goed in contact komen met de aarde
 • Neem dan de sproeier en besprenkel de ondergrond goed door zodat het graszaad goed plakt. Zo kan het graszaad na het zaaien goed ontkiemen.
 • Vogels zijn dol op graszaad. Om te vermijden dat ze teveel graszaden pikken, gebruik vogelschriklint, hang lijnen over het nieuwe gazon met aluminium strips of gebruik zaden met een coating
 • Pas op met het bemesten van het gras, dit kan verbranding van de wortels veroorzaken. Gebruik in elk geval geen normale gazon mest.

Stap 3: Het gras onderhouden

 • Geef de nieuwe graszoden regelmatig water, maar niet teveel en niet onder hoge druk anders spoelt het gras zaad weg. Het kan meer dan een week duren voordat het gras ontkiemt en het nieuwe gazon zichtbaar wordt.
 • Nadat je het gras hebt gezaaid, duurt het ongeveer een 3tal weken voordat je resultaat gaat zien.
 • Als het gras 10 cm hoog is, maai je voor het eerst het gras tot zo’n 5 cm. Dit kan soms tot twee maanden duren.
 • In de lente moet je uiteraard vaker het gras gaan maaien dan in het naseizoen.
 • Maak het gras ook winterklaar door in het naseizoen het gras heel kort te maaien als voorbereiding op alle vorst.

Stap 4: Hoe verticuteer je gras?

 • Ouder gazon moet minimaal een keer per jaar worden geverticuteerd of uitgekamd. Dit doe je door dood gras, mos en maairesten uit het gazon te verwijderen.
 • Voor meer info over gras verticuteren kun je het beste kijken op onze pagina Gras verticuteren met stap voor stap uitleg.

Tips van klussers om gras te zaaien

 • Maak het jezelf makkelijk en gebruik graszoden. Zie ook graszoden leggen.
 • Gebruik bij het graszaaien graszaad met een coating (iSeed) zodat er direct voedingsstoffen beschikbaar zijn voor het nieuwe gras en het sneller groeit. Dit heeft als extra voordeel dat u minder last zal hebben van vogels.
 • Gebruik na het gras zaaien speciale aanlegbemesting
 • Mossen gedijen bij een zure grond. Gebruik in het vroege voorjaar kalk om het zuurtegraad van het gazon te verhogen.