Eenvoudig zelf energie besparen

In je huis zijn er heel veel plekken waar je energie verspild zonder dat je het merkt. Gelukkigm kan je met behulp van een aantal eenvoudige handelingen al heel veel energieverspilling voorkomen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemenee. Of het nu om het isoleren van je zolder gaat of het vervangen van je gloeilampen voor spaarlampen. Klustips heeft voor zo ongeveer alle plekken in en rond je huis de beste bespaartips op een rijtje gezet, zodat jij eenvoudig energie kan besparen. Naast energie besparen kun je ook energie vergelijken voor het verlagen van de energierekening!

Tips voor energie besparen

Klustip uitgelicht

Energie besparen in de woonkamer

Met deze energiebesparende aandachtspunten voor de woonkamer denk je en om het milieu en om je geld.

Stap voor stap energie besparen in de woonkamer

Stap 1: Energie besparen met een Radiator

  • Achter de radiator kan radiatorfolie worden geplakt. Dit reflecterende zilveren spul bespaart gemiddeld €5,- per jaar per vierkante meter bij een niet-geïsoleerde spouwmuur.
  • Goede afstelling van de installatie en regelmatig onderhoud vergroten het comfort en de veiligheid, en voorkomen onnodig hoge energierekeningen.
  • Veel zaken rond onderhoud en afstelling kunt u zelf regelen. Soms is het beter een installateur in te schakelen. .

Stap 2: Energie besparen met de Gordijnen

  • In de winter kunnen de gordijnen ’s avonds dicht. Het is buiten toch donker. Hang ze het liefst achter de radiator, of tot op de vensterbank zodat ze geen warmte tegenhouden.
  • Er gaat veel warmte verloren via ramen, vooral bij enkel glas. Door gordijnen te sluiten, houdt u meer warmte binnen.

Lees meer..

Wist je dat?

– Je de thermostaat een uur voor vertrek of voor het slapen gaan al op 15°C kunt zetten? Het is onjuist dat het ’s nachts niet te koud mag worden in huis, omdat opwarmen in de ochtend veel extra energie zou kosten.

– Een kortere douche je geld oplevert? Als ieder lid van het gezin 2 minuten korter doucht, levert dat gemiddeld € 80 per jaar op aan lagere energie- en waterkosten.

– Het vervangen van alle gloeilampen in huis door spaarlampen een besparing van gemiddeld € 74 per jaar oplevert? Spaarlampen verbruiken namelijk 5 keer minder energie dan een gloeilamp en gaan zeker zes keer langer mee.

– Een goede ventilatie van je huis beter is voor je lichaam? Gebrek aan verse lucht van buiten zorgt voor vochtproblemen en schimmelvorming.

– Het vervangen van apparten die enorm veel energie verbruiken zoals een plasmascherm, waterbed of terrasverwarmer, door energiezuinige apparaten een aanzienlijke besparing kan opleveren?

– Een vrije nieuwe oplossing in Nederland is de wartmepomp. Dit product wordt steeds vaker gebruikt als duurzame oplossing voor in woningen. Neem bijvoorbeeld de warmtepomp van NIBE. Zij leveren de slimste, stilste en zuinigste warmtepompen in hun klasse. Benieuwd of de warmtepompen van NIBE geschikt zijn voor jouw huis? Bekijk dan de website van NIBE.

Andere themapagina’s

Op Klustips zijn er nog een heleboel andere klustips te vinden. Hier vind je de andere themapagina’s van Klustips.nl, zodat je eenvoudig vind waar je naar op zoek bent.