Tips voor energie besparen in de keuken

Met deze energiebesparende aandachtspunten voor de keuken denk je en om het milieu en om je geld.

Stap 1: Energie besparen met een koel/vrieskast

  • Een gemiddeld huishouden geeft ongeveer €130,- uit aan koelen en vriezen. Het echte verbruik van koel- en vriesapparaten hangt af van verschillende factoren.
  • Dit zijn de grootte van de koel- en vriesruimte, van de hoeveelheid sterren (aanduiding voor vriescapaciteit) en de gebruikswijze.
  • U kunt er op letten dat u de deur zo kort mogelijk opent en het apparaat regelmatig ontdooit.

Stap 2: Stroom besparen met het fornuis, de oven en de magnetron

  • Een gasfornuis is de meest energiezuinige manier om alle typen maaltijden mee te bereiden. De magnetron kan het beste gebruikt worden voor kleine porties en producten.
  • Rijst en pasta bijvoorbeeld hebben veel kookvocht nodig en kunnen beter op het fornuis klaargemaakt worden.
  • Het opwarmen van kant-en-klaarmaaltijden in de magnetron kost de minste energie, in de oven de meeste. Dit komt mede door de opwarmtijd van een oven.
  • Hoe u kookplaten gebruikt heeft ook invloed op het energieverbruik.
  • Zo bespaart u energie door pannen te gebruiken die niet groter zijn dan nodig, niet teveel water te gebruiken om en door tijdens het koken de deksels op de pannen te houden.
  • Gerechten die lang moeten koken kunnen in een snelkookpan. Dit bespaart tijd en energie.

Stap 3: Energie besparen met de gootsteenkraan

  • Door minder warm water te gebruiken bespaart u energie. Dit kan door de kraan niet onnodig laten lopen, de kraan minder hard aanzetten of een doorstroombegrenzer te plaatsen.
  • Over het algemeen laten kranen meer (warm) water door dan nodig is. Dit kunt u voorkomen door een doorstroombegrenzer met schuimstraalmondstuk te monteren.
  • De huidige generatie kranen is vaak standaard voorzien van waterbesparende voorzieningen, maar echt zekerheid hierover heeft u met het KIWA Keurmerk Laag Verbruik.
  • Verwarrend is dat niet alle fabrikanten dit keurmerk aanvragen, zodat voorzieningen zonder keurmerk soms net zo zuinig zijn.

Stap 4: Energiezuinig afwassen

  • De milieubelasting van afwassen bestaat vooral uit het energieverbruik voor het verwarmen van koud water.
  • Belangrijk is dat u niet onder de lopende kraan afwast en dat u koud water gebruikt voor het voorspoelen en naspoelen.
  • Als u een afwasmachine heeft kunt u besparen door op een lagere temperatuur te wassen. Over het algemeen is de laagste temperatuur voldoende voor een niet al te vuile vaat.
  • U gebruikt ook minder energie als u de vaat opspaart tot de machine vol is. Eén grote afwas is minder milieubelastend dan meerdere kleine afwasjes.

Stap 5: Energie besparen door de keuken te ventileren

  • Het is belangrijk om in de keuken goed te ventileren. Anders neemt het vocht teveel toe en zien schadelijke stoffen kans om op te hopen. En dat kan gezondheidsproblemen opleveren. *Ventilatie voert die vochtige en vervuilde lucht af, maar hiervoor moet wel verse lucht in de plaats komen.
  • Gebeurt dit niet, dan wordt de binnenlucht ongezond en ontstaan vochtproblemen, zoals schimmelvorming.

Stap 6: Zo weinig mogelijk voedsel weggooien

  • Per jaar gooit een huishouden 110 tot 165 kilo voedsel weg. Daarmee verdwijnt er gemiddeld €330,- in de vuilnisbak. Meestal kopen huishoudens meer dan nodig is.
  • Ver vooruit plannen is immers lastig en je wilt niet tekort komen. Te grote voorraden van verse voedingsmiddelen zijn het gevolg.
  • Op een gegeven moment ziet het voedsel er niet meer fris uit of is het bedorven. Zo gaat het ongebruikt de afvalbak in.
  • Eten weggooien is niet alleen jammer voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Want voordat voedingsproducten bij u in de koelkast liggen, is er al veel energie gebruikt.

Stap 7: Eindeloos oplandende opladers voorkomen

  • Opladers blijven stroom gebruiken als de apparaten helemaal zijn opgeladen.
  • Dit soort sluipverbruik is voor de helft te vermijden en kost een gemiddeld huishouden tientallen euro’s per jaar.