Tips voor energie besparen in de badkamer
Met deze energiebesparende aandachtspunten voor de badkamer denk je en om het milieu en om je geld.
Stap 1: Energiezuinig wassen met je wasmachine
- Het wassen van wasgoed kost energie. Een wasmachine wast wasgoed beter en sneller dan u op de hand zou kunnen doen.
- En als u de wasmachine goed gebruikt, bespaart u zelfs water en energie. De grootste energiebesparing is te behalen door op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen.
- Katoen wassen op 40 graden gebruikt de helft van de stroom van een katoenwas op 60 graden. Een katoenwas op 90 graden kost drie keer zoveel stroom dan een 40 graden was.
- De meeste wasmiddelen werken goed bij een temperatuur van 40 graden. Verder kunt u energie besparen door te wassen met volle trommel.
- Eén grote was is minder milieubelastend dan meerdere kleine wasjes.
Stap 2: Waterbesparende douchekop
- Zuinig zijn met warm water kan u een flinke besparing opleveren. U kunt warm water besparen door een waterbesparende douchekop te gebruiken.
- Een waterbesparende douchekop laat minder water door dan een normale douchekop. Per minuut douchen, scheelt dit zo’n 4,5 liter warm water.
- Toch doucht u even comfortabel als onder een ‘normale’ douchekop. Het water wordt namelijk verdeeld in fijne druppels, zodat het lijkt alsof er evenveel water uit de douche komt.
- Jaarlijks bespaart een gemiddeld huishouden met een waterbesparende douchekop €79,- aan water en gas.
- Douchen met besparende douchekop kost veel minder (warm) water dan een bad. Verder kunt u energie besparen door wat korter te douchen. Gemiddeld duurt het douchen 8,5 minuut.
- Met een normale douchekop kost dat 85 liter water; met een waterbesparende kop 47 liter.
- Als u iedere keer 1 minuut korter zou douchen, bespaart dat met een gewone douchekop per jaar 2600 liter warm water.
Stap 3: Energie besparen met (warm)waterverbruik van je kraan
- Door minder warm water te gebruiken bespaart u energie. Dit kan door de kraan niet onnodig te laten lopen, de kraan minder hard aan te zetten of een doorstroombegrenzer te plaatsen.
- Over het algemeen laten kranen meer (warm) water door dan nodig is. Dit kunt u voorkomen door een doorstroombegrenzer met schuimstraalmondstuk te monteren.
- De huidige generatie kranen, douchekoppen en stortbakken is vaak standaard voorzien van waterbesparende voorzieningen.
- Echt zekerheid hierover heeft u alleen als de apparatuur het KIWA Keurmerk Laag Verbruik heeft.
- Doorstroombegrenzers hebben niet zoveel zin bij badkranen. U zult de kraan toch open laten totdat bad of emmer vol is.
Stap 4: Elektrische tandenborstel niet altijd laten opladen
- Opladers voor elektrische tandenborstels gebruiken stroom zolang deze in het stopcontact zitten, ook zonder de tandenborstel of de tandenborstel al vol is.
- Haal de stekker daarom uit het stopcontact als er niet opgeladen hoeft te worden.
Stap 5: Badkamer ventileren
- Het is belangrijk om de badkamer goed te ventileren. Anders neemt het vocht teveel toe en zien schadelijke stoffen kans om op te hopen. En dat kan gezondheidsproblemen opleveren.
- Ventilatie voert die vochtige en vervuilde lucht af. Belangrijk is dat hiervoor wel verse lucht in de plaats komt om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen.