Tips voor de dakgoot onderhouden

De dakgoot onderhouden is met name in het najaar van belang. Er kan er veel vuil en bladeren in je dakgoot terechtkomen. Hierdoor kan deze eenvoudig dichtslibben en met de vele neerslag aan het eind van het jaar sneller overstromen, met vochtplekken als gevolg. Daarom wordt geadviseerd om je dakgoot tenminste twee maal per jaar van onderhoud te voorzien. In het onderstaande stappenplan worden tips gegeven hoe je het beste de dakgoot kunt onderhouden.

Welke benodigdheden zijn er nodig voor het reiningen van de dakgoten?

Als jouw dakgoten vol bladeren en ander puin zitten dan zul je dit handmatig moeten verwijderen. Handige attributen voor het onderhouden van de dakgoot zijn: handschoenen, een ladder en tuinslang voor het schoonspuiten van de dakgoot. 

Hoe kun je voorkomen dat de dakgoten verstopt raken?

Het installeren van gootbeschermers voorkomt dat bladeren en takken verstopt raken in de dakgoten. Deze gootbeschemers zullen voorkomen dat je in de toekomst schade oploopt aan de goot. Het is altijd het overwegen waard nadat je net de dakgoot hebt schoongemaakt.

 

 

dakgoot onderhouden

Stap 1: Verwijder het vuil

  • Verwijder al het vuil uit de goot en veeg daarna schoon met een veger.
  • Zorg ervoor dat er geen ijzerwaren zoals spijkers in de dakgoot blijven liggen, wat tot gaten of roestvorming kan leiden.
  • Zorg dat er geen vuil in de afvoerpijp komt.

Stap 2: Verstopping voorkomen

  • Gebruik een speciaal rooster, ook wel boldraadrooster genoemd, om op de afvoerpijp aan te brengen.
  • Dit rooster zorgt ervoor dat er geen grote bladeren of ander vuil in de afvoerpijp terecht komt.

Tips van klussers om je dakgoot te onderhouden

  • Wanneer je een boldraadrooster installeert, is het belangrijk dat je regelmatig controleert of er niet teveel bladeren opgehoopt zijn voor het rooster.
  • Gebruik altijd een stevige ladder als je overweegt zelf het dak op te gaan en vraag of iemand wil hebben met het vasthouden van de ladder.
  • Wanneer je toch liever niet zelf het dak op wil gaan, is het altijd handig om een vakman te overwegen. Je vindt eenvoudig een geschikte vakman op Werkspot