Accuboormachine

Zo kies je de juiste accuboormachine

Een accuboormachine is het belangrijkste elektrische gereedschap dat je koopt. Het is degene waarop je kunt vertrouwen voor grote projecten, zoals het bouwen van een terras en het verbouwen van een keuken, en voor kleinere taken, zoals het installeren van armaturen en het monteren van meubels. Mogelijk hebt je uw boormachine zelfs nodig voor onderhoud aan andere gereedschappen.

In dit artikel zullen we alles onthullen wat je moet weten over accuboormachines, zodat we je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste.

Soorten accuboormachines

Er zijn twee hoofdtypen accuboormachines: de boor / schroevendraaier en de hamerboor.

  • Boormachines worden gebruikt voor het boren van gaten en het indraaien van schroeven in hout, metaal of kunststof. Dit is het meest populaire type en het is wat we beoordelen in dit artikel.
  • Hamerboren doen hetzelfde, maar hebben ook een hamerinstelling die de boor in en uit schommelt voor het boren in metselwerk (baksteen, steen en beton). Ze zijn meestal iets zwaarder dan boormachines.

Sommige mensen hebben twee boormachines, een om te boren en een om te rijden, omdat bij veel projecten beide taken betrokken zijn. Veel merken bieden om deze reden kits aan met een boor / schroevendraaier en een slagschroevendraaier, of andere combinaties zoals boor / schroevendraaier en boorhamer.

Batterij-opties

Lithium-ionbatterijen (Li-ion) zijn wat je tegenwoordig bij bijna alle snoerloze gereedschappen aantreft. Oudere modellen gebruikten vaak nikkel-cadmium-batterijen (NiCd), die goed presteren als er vaak en hard aan gereedschap wordt gewerkt. De batterijsamenstelling is echter veel giftiger en minder milieuvriendelijk dan lithium-ionbatterijen (Li-ion), die net zo goed, zo niet beter zijn in het leveren van een hoog bereik gedurende de levensduur van de batterij.

Zoals we allemaal weten, is de enige keer dat je snel een klus wilt klaren de keer dat je je realiseert dat de batterij in de boor leeg is, dus een tweede batterij is logisch. Zoals met veel gereedschappen, is het een stuk goedkoper om een ​​set met twee batterijen te kopen in plaats van later apart een extra batterij te kopen.

De batterijcapaciteit wordt gemeten in ampère-uren (Ah). Een batterij met een grote capaciteit (zoals 5 Ah of meer) zal over het algemeen veel langer meegaan dan een kleinere capaciteit, hoewel onze tests aantonen dat dit niet altijd het geval is.

Accuspanning – uiteraard gemeten in volt (V) – is een richtlijn voor het vermogen dat je van de boormachine kunt verwachten. Over het algemeen geldt: hoe hoger de spanning, hoe beter het koppel, hoewel onze tests wederom aantonen dat prestatie veel meer inhoudt dan alleen de spanning. We zien dat 18V-boren sterk variëren in koppel en boorprestaties.

Boorkop maat

De boorkop is het deel aan het uiteinde waar de boor gaat. Meestal heb je een boorkop van 13 mm nodig om grotere boren te kunnen gebruiken. Kleinere en goedkopere boren hebben vaak maar 10 mm boorhouders, wat misschien genoeg is als je naar niets anders kijkt dan het boren in een paar kleine gaatjes om foto’s op te hangen.

Je wilt ook een snelspanboorkop, zodat je deze met de hand kunt los- en vastdraaien zonder dat je zich zorgen hoeft te maken over het vinden van de boorkopsleutel. Vrijwel alle boren hebben tegenwoordig een sleutelloze boorkop.

Omkeerbare richting

Essentieel voor het verwijderen van schroeven uit hout of ander materiaal. De rotatieknop of schakelaar moet bereikbaar zijn met uw duim of wijsvinger zonder uw grip te veranderen.

Trigger / snelheidsregeling

Dit moet eenvoudig te bedienen zijn en een goede variabele controle geven, van nauwelijks roterend tot volle snelheid. Een goede controle bij lage snelheid is vooral belangrijk bij het starten van een schroef of bij het boren op oppervlakken die geen goede hechting of wrijving bieden, zoals tegels en metaal.

Een reeks versnellingen helpt je de beste resultaten te behalen voor verschillende taken. Lage versnelling is voor langzaam, krachtig boren, zoals met een boor met een grote diameter, door staal boren of schroeven aandrijven. Hoge versnelling is voor snel boren, zoals bij bits met een kleine diameter.

Snelheid

De minst dure boren draaien op één snelheid, maar de meeste hebben twee vaste snelheden: 300 tpm en 800 tpm. Met een schuifschakelaar of trigger kun je hoge of lage snelheid selecteren. Deze boren zijn ideaal voor de meeste lichte bewerkingen. De lage snelheid is voor het aandrijven van schroeven, de hoge snelheid voor het boren van gaten.

Kies voor meer verfijnde timmer- en reparatiewerkzaamheden een boormachine met dezelfde schakelaar met twee snelheden en een trekker met variabele snelheidsregeling waarmee je de snelheid van 0 tpm tot de bovenkant van elk bereik kunt variëren. En als je meer gaten boort dan schroeven, zoek dan naar meer toerental – 1.000 tpm of hoger – aan de bovenkant.

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *