kunstgras leggen

Zelf kunstgras leggen? Met deze tips wordt het een succes!

Laten leggen of gewoon zelf doen?

Mensen die plannen hebben om kunstgras te kopen, twijfelen er nog wel eens over of ze die kunstgrasmat laten aanleggen of dit zelf kunnen doen. Kunstgras leggen is niet zo moeilijk als je denkt. Wanneer je onderstaande tips en adviezen opvolgt, leg je binnen no time op een strakke manier jouw kunstgrasmat in de tuin.

 

Wat heb je nodig voor het aanleggen van de matten?

Voor het aanleggen van het kunstgras heb je natuurlijk kunstgrasmatten in het juiste oppervlakte nodig. Verder een stanleymes, speciale lijm, een lijmkam en een lijmband, vulzand, een geotextielen onderdoek, vulzand en werkhandschoenen.

1. Maak de ondergrond egaal

Nadat eventueel het oude gras verwijderd is en de grond goed is omgespit – waarbij alle wortels van struiken en planten zijn verwijderd -, is het zaak om de grond goed te egaliseren. Leg hierna met brekerzand een zandlaag aan van minstens 5 centimeter dik en zorg met water dat het zand goed inklinkt. De grond straks trekken kun je doen met een waterpas en een balk. Door brekerzand te gebruiken kan het water goed weglopen en zorg je voor een stevige, goed ingeklonken zandlaag.

2. Breng het onderdoek aan

Hierna is het tijd om het onderdoek op de zandlaag aan te brengen. Rol het doek uit op het afgemeten ondervlak en snij dit met een stanleymes op de juiste maat. Wanneer je meerdere delen nodig hebt, zorg er dan voor dat er bij de aansluiting van het doek een overlap is van zo’n 5 à 10 centimeter. Zo voorkom je dat er onkruid door het doek kan groeien.

3. Leg de kunstgrasmat neer en snij deze op maat

Rol de kunstgrasmat zodanig uit, dat jezelf tegen de vezelinrichting in kijkt. Houdt de bij de grasmat-randen zo’n 3 centimeter extra over, zodat je later nog kunt corrigeren mocht dat nodig zijn. Wanneer je de matten op mat gaat snijden, snijd dan langs de onderkant, zodat je de grasvezels niet beschadigd. Wanneer er meerdere kunstgrasrollen naast elkaar komen te liggen, zorg er dan voor dat er tussen twee stroken minimaal 4 millimeter ruimte zit. Zo ontstaan er geen lelijke strepen of hoogteverschillen.

4. Vastlijmen van de grasmat

De randen van de kunstgrasmat moet je vervolgens 30 centimeter terugslaan om ze goed te kunnen lijmen, waarbij je het lijm aanbrengt met een lijmkam. Hierna moet de kunstgrasmat minimaal een uur goed drogen. Eventueel kun je hierna vulzand over het gras uitstrooien, waarna het gras geborsteld of geveegd wordt. en… Klaar is Kees!

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *