Zelf de traplift installeren? Dit moet je weten!

Wie besluit om voor de oude dag een traplift te kopen of te huren, is toekomstgericht en verstandig bezig. Een traplift huren of kopen via 123 Trapliften kan het verschil maken tussen thuis kunnen blijven wonen als u slecht ter been wordt, of moeten verhuizen naar en verzorgingstehuis. Veel ouderen of mensen die revalideren willen het liefste gewoon in de omgeving blijven wonen waar ze jarenlang gewoond hebben. Terecht, want daar voel je je thuis, wonen je vrienden, heb je familie en buurtgenoten die je al jaren of misschien al decennialang kent. Een traplift van 123 Trapliften zorgt ervoor dat je de slaapkamer op de tweede verdieping niet naar de benedenverdieping hoeft verhuizen en via de lift gewoon je bed (en de badkamer) kunt bereiken. Ideaal is dat! Maar kun je een traplift zelf installeren? En zo ja, wat moet je dan zoals in de gaten houden bij de installatie van de traplift?

De installatie zelf regelen of deze laten uitvoeren?

Als je een ervaren klusser bent, bouwvakker of al veel verbouwingsprojecten in en rond huis goed hebt geregeld, kun je een traplift zelf in jouw huis vastmaken en in werking stellen. Toch is de montage en installatie van trapliften niet de eenvoudigste klus die er is. Twijfel je aan je eigen skills, dan is het zeker aan te raden om de lift door een ervaren installateur te laten vastzetten en installeren. Gespecialiseerde monteurs zijn namelijk gecertificeerd en zorgen voor een veilige bevestiging.

Zelf installeren? Let op!

Wil je toch liever zelf aan de slag gaan met de traplift-installatie, houdt dan een aantal aandachtspunten in het vizier. Allereerst is het cruciaal om de voor jouw woning meest geschikte traplift te kiezen. De lift moet natuurlijk optimaal veilig zijn, maar zeker ook niet teveel. Maak een selectie van modellen die jou aanspreken en, ook niet onbelangrijk, test ze meermalen uit voordat je overgaat tot een definitieve beslissing. De lift die je koopt wordt immers veelvuldig gebruikt en moet daarom aan jouw eisen voldoen, zoals comfortabel en veilig in gebruik zijn. Vervolgens is het tijd voor de installatie. Zorg hierbij voor een rotsvaste bevestiging van de rails aan de wand en/of de trap zelf. Gebruik hiervoor de handleiding van de fabrikant en volg alle instructies netjes op. Het is overigens aan te raden om met twee personen het installeren te regelen. De lift op de rails aanbrengen is namelijk een zware klus, omdat de stoel best wat weegt. Toch geen vertrouwen in deze lastige klus? Schakel dan echt een specialist in, die alle regelgeving, aandachtspunten en eisen kent!

 

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *