Man doet apk-keuring

Wat zijn de regels voor een APK-keuring?

Afhankelijk van de auto die je hebt, mag je de weg niet op als je niet ieder jaar je auto APK laat keuren. Als je auto niet voor de vervaldatum van je oude APK wordt goedgekeurd, kun je zelfs een flinke boete krijgen. Ga je daarna toch nog de weg op? Dan komt daar nog eens een extra boete bovenop. Maar waarom is een APK (Algemene Periodieke Keuring) zo belangrijk? Waar kijkt een keurmeester naar? En hoeveel zal zo’n APK kosten? Dit artikel is voor iedereen die met dit soort vragen zit: nieuwe bestuurders, maar ook bestuurders die hun kennis willen opfrissen. Dus wil jij meer weten over de APK? Lees dan dit artikel.

Wat wordt er gecheckt tijdens een APK?

Tijdens de APK-keuring beoordeelt een keurmeester de volgende drie gebieden:

  • Verkeersveiligheid: de keurmeester controleert je remmen, je verlichting, je banden en wielophanging (hoe de wielen aan je auto zijn verbonden), je carrosserie (het skelet van je auto), en je stuurinrichting;
  • Milieu: dit onderdeel heeft te maken met de CO2-uitstoot van je auto. De keuringsmeester controleert of er een roetfilter of katalysator (die de gevaarlijke stoffen die je auto uitstoot neutraliseert) aanwezig is en of die nog goed werkt;
  • Registratie: de keurmeester bekijkt je kilometerstand tegenover je gebruikte brandstof en controleert het identificatienummer van je auto.

Wat als je niet door de APK-keuring komt?

Als je jouw auto goed onderhoudt en altijd op tijd laat keuren, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Je auto wordt dan goedgekeurd en jij kunt weer veilig rijden. Natuurlijk is het mogelijk dat je auto toch wordt afgekeurd. In dat geval heb je twee maanden de tijd om je auto te laten repareren. In die periode mag je de weg alleen nog op als je onderweg bent naar de volgende APK-keuring. Mocht je worden aangehouden, dan moet je dit kunnen bewijzen, want anders ontvang je een hoge boete. Ga je toch met een afgekeurde auto de weg op of is je APK verlopen? Dan is je auto niet tegen schade verzekerd.

Hoe weet je wanneer je APK moet keuren?

Met een APK-keuring voorkom je gevaarlijke situaties. Je bent er altijd van verzekerd dat je auto veilig aan het verkeer deel kan nemen. Het is daarom verplicht om je auto op tijd te laten keuren. Maar wanneer is op tijd? Dit ligt aan het soort auto dat je hebt. Een auto van voor 1960 hoeft niet meer naar de APK-keuring, maar voor andere auto’s van dertig jaar of ouder gelden andere regels. Die auto’s dienen eens in de twee jaar APK gekeurd te worden. Heb jij een benzineauto of elektrische auto die niet ouder is dan dertig jaar, maar die voor 2005 is gemaakt? Dan moet je ieder jaar naar de APK-keuring. Dit geldt ook voor iedere auto die op diesel of LPG rijdt. Heb jij een benzineauto of elektrische auto uit 2005 of daarna? Dan hoeft die pas voor het eerst naar de APK als die vier jaar oud is. Hierna gebeurt dit tot zijn achtste iedere twee jaar, en daarna jaarlijks. Je kunt je auto al vanaf twee maanden voordat je APK verloopt laten keuren. De datum van de volgende keuring verschuift daardoor niet.

Wat kost een APK-keuring in 2023?

Wil jij goedkoop een APK-keuring laten uitvoeren? Ga dan naar jouw dichtstbijzijnde Carteam-garage. Bij een Carteam autobedrijf is een APK-keuring gratis, als je die met een onderhoudsbeurt combineert. Zo laat je bijvoorbeeld je distributieriem vervangen of onderhoud aan je remmen uitvoeren en voert een keurmeester meteen een APK-keuring uit. Je auto onderhouden bij een Carteam garage doet daarom absoluut geen pijn aan je portemonnee!

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.