Vergrijzing van hout

Wat is vergrijzing van hout en wat kan je er aan doen?

Zoals veel mensen wel weten vergrijst hout, dit betekent dat de originele kleur van het hout langzaam verdwijnt en plaatsmaakt voor grijze tinten. Dit proces wordt veroorzaakt door zonlicht. Zonlicht bestaat uit UV-stralen. Deze stralingen tasten het hout aan en zorgen voor de verkleuring. Dit is eigenlijk precies hetzelfde als de menselijke huid die verbrand. Vergrijzing kan heel snel gaan. Het vervelende is dat het vaak niet egaal gebeurt.

 

De gevolgen

Op zich heeft vergrijzing niet veel gevolgen voor het hout. Je kunt het echter wel goed zien en dat is voor veel mensen ook belangrijk. Eigenlijk kunnen we de mensen in twee groepen opdelen. Mensen die juist van de vergrijsde kleur houden en mensen die deze kleur helemaal niks vinden. Voor beide partijen levert vergrijzing een probleem op. Voor de liefhebbers van vergrijst hout geldt dat ze veel geduld moeten hebben tot het hout ook daadwerkelijk goed verkleurt. Daarnaast gaat vergrijzing zoals gezegd vaak niet egaal. Hierdoor vergrijst het hout niet zo mooi als gehoopt. Plekken die meer in de zon komen bijvoorbeeld, worden sneller grijs. De tegenstanders van vergrijzing vinden het vergrijzen sowieso slecht nieuws. Zij willen het volledig tegen gaan.

 

Beits of olie

Voor beide groepen is er een oplossing: behandelen. Laten we beginnen met de liefhebbers van vergrijzing. Voor hen bestaan er speciale beitsen en oliën die het hout gelijk een mooie vergrijsde kleur geven. Deze beitsen staan bekend onder verschillende namen: aging stains, vergrijzers of een grey-wash. Deze oplossingen zijn met name populair bij gevelbekleding. De beitsen en oliën geven een prachtige kleur aan het hout!

Ben je nou geen liefhebber van verkleuring? Ook dan kun je beits of olie gebruiken. Er bestaan transparante beitsen die pigmenten aanbrengen en vergrijzing tegen gaan. De pigmenten beschermen het hout tegen de zon, net als zonnebrand op de huid. Deze behandelingen maken het hout wel altijd iets donkerder. Pigmenten zijn namelijk donker van kleur. Een volledig transparante beits is minder beschermend dan een donkerbruine beits of olie.

Ontgrijzers

is je hout al vergrijst? Dan kun je er ook nog voor kiezen om het proces terug te draaien. Dit doe je met een ontgrijzer. De oude kleur komt dan voor een groot gedeelte weer terug, afhankelijk van hoe ver het proces al is natuurlijk. Na het ontgrijzen is het belangrijk om alsnog te behandelen met een beits. Zo voorkom je dat de vergrijzing razendsnel terug komt.

 

 

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *