Waarom je de luchtkanalen moet laten reinigen

Luchtkanalen moeten regelmatig worden gereinigd

Zowel in woningen en kantoren, als in bedrijven, fabriekshallen en magazijnen is het van groot belang dat er een voortdurende aanvoer van frisse lucht is en een afvoer van onfrisse lucht. Het luchtkanaal laten reinigen zodat het ventilatiesysteem beter functioneert, is daarom cruciaal. Gebeurt dit niet, dan hoopt zich in huis of op het bedrijf een vieze en muffige lucht op, die slecht is voor de gezondheid en voor het interieur. Een onvoldoende geventileerde ruimte biedt bacteriën de mogelijkheid om zich snel te vermenigvuldigen en is daardoor ongezond. Ook kan onvoldoende frisse lucht doordat het luchtkanaal laten reinigen onvoldoende gebeurt, leiden tot een te hoge luchtvochtigheid. Het gevolg hiervan kan zijn dat er optrekkend vocht in huis ontstaat bij de muren of het plafond. Dit kan leiden tot schimmel, lelijke plekken op de muren en tot ongedierte.

Wanneer dienen luchtkanalen schoongemaakt te worden

Luchtkanalen krijgen per dag veel lucht te verwerken. Vuil, stof, vettigheid en viezigheid blijven achter in het luchtkanaal en gaan zich na en tijd ophopen. Het gevolg hiervan is dat na verloop van tijd het luchtkanaal minder goed ventileert en ververst. Onderzoek heeft aangetoond dat het luchtkanaal laten reinigen daarom minimaal eens in de vijf tot zes jaar nodig is om het ventilatiesysteem in een goede staat te houden. Door het laten schoonmaken bespaar je overigens ook energie, omdat het ventilatiesysteem soepeler werkt en minder energie nodig is.

Hoe moeten ventilatiesystemen worden gereinigd

Effectief het luchtkanaal schoonmaken gebeurt met speciale apparatuur door een gespecialiseerd bedrijf. Doorgaans worden er mobiele stofzuigers gebruikt, die voorzien zijn van een grote slang met daarop een borstel. De stofzuigerslang wordt vervolgens aangesloten op een ventilatieschacht, bijvoorbeeld in de keuken, specifiek een aanzuigpunt. De andere slang met borstel wordt aangebracht op een soort boormachine en aan de andere kant van het ventilatiesysteem gebruikt om het kanaal te kunnen reinigen. De machine heeft een intern roterende werking, waardoor het stof en vuil in de ventilatieschacht loskomt en uit het ventilatiesysteem kan worden gezogen

Kun je jouw ventilatiesysteem ook zelf schoonmaken

Bepaalde delen van het ventilatiesysteem kun je goed zelf reinigen. Een voorbeeld zijn de luchtventielen en de ventilatieroosters. Beide zijn goed te bereiken en kun je eenvoudig reinigen. Dieper reinigen in de ventilatieschachten zelf is ingewikkeld, zeker als je niet- zoals een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf – over de juiste machines en materialen beschikt om deze klus goed aan te pakken.

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *