Veilige werkkleding en beschermingsmiddelen voor klussers en bouwvakkers

Wie in de bouw werkt of regelmatig klust, weet hoe belangrijk veilige werkkleding is. Goede werkkleding beschermt je fysiek tegen allerlei ongelukken en ongemakken. Wettelijk gezien zijn veiligheidsmaatregelen op de bouwplaats verplicht in bepaalde economische sectoren. Zeker in de bouwwereld. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten op dit gebied? Waar moet je qua veiligheidskleding op letten ofwel: welke kleding en accessoires mogen niet ontbreken als je veilig wilt werken?

 

Goede werkschoenen

Goede, veilige werkklompen met stalen neus of versterkte werkschoenen zijn een van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen in de bouwsector Regelmatig vallen er materialen, zoals stenen of gereedschappen naar beneden tijdens de werkzaamheden. Werkklompen met stalen neus beschermen je voeten dan optimaal. Met name voor magazijnmedewerkers zijn werkklompen met stalen neus een cruciale regel voor elk soort werkzaamheden. Als je in een magazijn werkt, rijden er heftrucks rond en kunnen er spullen van stellages naar beneden vallen. Stalen neuzen in de werkschoenen beschermen je dan optimaal voor voetletsel, wanneer er iets zwaars op je voeten valt. Reden genoeg om stevige werkschoenen aan te trekken als je in een magazijn of op een bouwplaats werkt.

Helmen beschermen

Hoofdbescherming is in de bouw en met name bij sloopklussen van groot belang. Zeker in de woningbouw, als er met en/of in de buurt steigers wordt gewerkt, is er altijd kans dat er een of meer voorwerpen naar beneden vallen vanaf het steigerplatform. Of het kan – hopelijk niet natuurlijk – ook gebeuren dat je zelf van een steiger afvalt. Een helm kan dan hoofd- of hersenschade voorkomen of zelfs je leven redden. En is daarom een cruciaal veiligheidsobject.

Gehoorbescherming bij harde geluiden

Het gebruik van goede gehoorbescherming bij gebruik van machines en apparaten die veel herrie maken, wordt nog wel eens onderschat. Een blootstelling van enkele minuten aan geluiden boven de 80-90 decibel kan al gehoorschade opleveren. Daarom is bij gebruik van machines wettelijk vastgesteld dat gehoorbescherming verplicht is. Draag deze dan ook altijd!

Handschoenen dragen

Ten slotte nog een kledingstuk dat niet mag ontbreken in de kledingkast van bouwvakkers, klussers en doe-het-zelvers, namelijk goede en betrouwbare werkhandschoenen. Met name in de groenvoorziening zijn deze handschoenen onmisbaar om te voorkomen dat je stekels in je handen krijgt, bijvoorbeeld. Maar ook bij gebruik van lasapparaten, schuurmachines en soldeerbouten kunnen goede werkhandschoenen het verschil maken tussen lelijke verwondingen en optimale bescherming. Neem daarom in alle situaties het zekere voor het onzekere: liever te veel beschermende kleding en beschermingsmiddelen gebruiken, dan te weinig en gewond te raken, of zelfs erger. Zorg daarom dat je altijd goed beschermd gekleed gaat als je gaat klussen, slopen of bouwen!

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *