Iedere klus begint met een goede voorbereiding – Veilig klussen

Veilig klussen begint met een goede voorbereiding

Het gaat vaak mis bij het klussen doordat het schort aan goede voorbereiding waardoor er onveilig geklust wordt.. Het blijkt dat er jaarlijks nog te veel ongelukken gebeuren tijdens bouw- en verbouwwerkzaamheden, in voornamelijk kleine bouwprojecten. Uit nieuwsberichten blijkt dat er jaarlijks vijf mensen om het leven komen en er tientallen gewond raken door bijvoorbeeld een val van een ladder of steiger. 

Goede voorbereiding is het halve werk

Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje, ook bij bouw- of verbouwwerkzaamheden. Veel ongelukken ontstaan nog altijd door gemakzucht, slordigheid en een slechte voorbereiding. Het aantal ongelukken kan sterk afnemen wanneer de werkzaamheden beter worden voorbereid. Neem daarom ruim de tijd om je klus goed voor te bereiden. Bedenk daarbij of je de klus zelf kunt uitvoeren en welke hulp je daarbij nodig hebt. Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen bij speciaalzaken, een vakman of bekenden die de klus al eens hebben uitgevoerd. Maak vervolgens een planning van de werkzaamheden. Hierin leg je duidelijk vast wanneer je wat moet doen en hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt. Neem ruime marges en ga nooit overhaast te werk.

 

Veilig klussen

 

Veilig klussen

Tijdens de voorbereiding dien je ook na te denken over het gereedschap en de materialen die nodig zijn voor het klussen. Vraag jezelf af of je het juiste gereedschap hebt voor de klus en of je hier op een veilige manier mee om kan gaan. Gebruik bij het leggen van een houten vloer een goede decoupeerzaag en een werkbank om op te zagen. Lees altijd de gebruiksaanwijzingen van de apparaten en materialen die je gaat gebruiken. Wanneer je met giftige stoffen gaat werken, bij bijvoorbeeld het bestrijden van mos, dan is het aan te raden om een mondmasker en werkhandschoenen te dragen. Het dragen van werkhandschoenen is ook belangrijk wanneer je met glas- of steenwol een muur gaat isoleren. De scherpe vezeltjes van glaswol kunnen kleine verwondingen en daarmee een geïrriteerde huid veroorzaken. In de rubriek veilig klussen vind je meer handige tips en adviezen die je helpen om ongelukken te voorkomen.

Verzekeren

Ongelukken tijdens het klussen of een verbouwing kunnen ook tot schade leiden. Het is daarom belangrijk om je verzekering nog eens na te kijken voordat je aan de klus begint. Schakel je de hulp in van familie of vrienden, dan is het belangrijk om na te gaan dat ook zij een goede aansprakelijkheidsverzekering hebben. Dit is de verzekering die schade dekt die wordt veroorzaakt aan jouw of andermans eigendommen.

Wanneer je bij een verbouwing een aannemer inschakelt, dan is het van belang om een rechtsbijstandverzekering te hebben. Deze verzekering dekt de kosten van de rechtsbijstand in het geval je een juridisch conflict krijgt met je aannemer.

1 Opmerking

  • Blog - Elke klus heeft goed gereedschap nodig - Klustips.nl

    […] echter in een klein hoekje. Om ervoor te zorgen dat er zo veilig mogelijk wordt geklust, zijn een goede voorbereiding en veiligheidsproducten zeer belangrijk. Maar ook gereedschap kan meehelpen aan de veiligheid. Bij […]

  • Schrijf een opmerking

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.