veilig klussen

Veilig doe het zelven

Voor succesvol klussen zijn twee dingen nodig: inzicht en goed gereedschap. Klussen leer je vooral door het te doen. Door ervaring word je vanzelf handig. Goed gereedschap koop je per stuk. Schaf niet meteen een volle gereedschapskoffer aan want daar zit gereedschap in die je nooit gebruikt. De basis: hamer, tang, zaag, schroevendraaier, rolmaat en stanleymes. Een accuboormachine is een onmisbaar apparaat. De meeste doe het zelf apparaten hebben een redelijke kwaliteit.

Veiligheid

Jaarlijks gebeuren er zo’n 130.000 ongelukken in en rondom het huis. Vallen, snijden en rugklachten vormen de top drie. Ook zware spullen die op de voet vallen en oogletsel komen herhaaldelijk voor.

Ladder

Ongeveer de helft van de klussers die in het ziekenhuis worden opgenomen is gevallen. Let er daarom altijd goed op dat de ladder volledig is uitgeklapt. Probeer nooit de bovenste treden van de ladder te gebruiken. Zet daarnaast altijd beide voeten op de ladder. Gebruik een rolsteiger als je op hoogte moet werken. Bij de Kooiladder specialist zijn veilige ladders en steigers te koop.

Snijden

Bij het snijden van materialen gaat het ook wel eens mis. Vaak komt dit doordat niet goed opgelet wordt. Concentratie en voorzichtig te werk gaan is de remedie. Gebruik goed en scherp gereedschap. Werken met gereedschap wat niet scherp is, heeft meer risico.

Tillen

Tijdens het tillen ga je opeens door je rug. Goed tillen is een kunst. Ga altijd recht voor het te tillen voorwerp staan. Houd daarnaast altijd de rug recht als je naar beneden zakt en buig licht je knieën.

Goed gereedschap en van tevoren nagaan hoe je een bepaalde klus gaat uitvoeren. Planmatig en voorbereid doe het zelven. Schat ook altijd de risico’s in en zorg voor de eigen veiligheid. Werken op hoogte vereist goede materialen zoals een rolsteigers en ladders. Draag veiligheidsmiddelen zoals oog, hand en voetbescherming. Een ongelukje is snel gebeurd

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *