Tips om je eigen biljarttafel te bouwen

Door de tweede coronagolf leven we nog steeds in bijzondere tijden en zijn we veel aan huis gekluisterd. Maar dat heeft ook positieve kanten. Zo hebben we bijvoorbeeld meer tijd om onze hobby’s uit te oefenen. Ben jij een fanatieke biljarter? Dan vind je het waarschijnlijk jammer dat je al geruime tijd niet naar je favoriete café toe kunt om het spel te spelen. Dat betekent echter niet dat je jouw keu voorlopig aan de wilgen hoeft te hangen. Droom je er al jaren van om thuis je eigen biljartkamer in te richten en heb je daar een plek voor gecreëerd? Grijp in deze periode je kans om een biljarttafel te bouwen. In dit artikel geven we je tips en vertellen we over de materialen die je daarbij nodig hebt, waaronder het biljartlaken.

Handige bouwtekeningen

Door zelf een biljarttafel te bouwen, tover je een ruimte in je huis om tot de ultieme mancave. Ofwel: je eigen bruine stamkroeg waar je je vrienden kunt uitnodigen om op veilige afstand de nodige partijen biljart te spelen. We raden je aan om als eerste een goede plek voor de biljarttafel te kiezen, want die heeft natuurlijk behoorlijke afmetingen. De biljarttafel is een rechthoekige tafel waarvan de lengte twee keer zo lang is als de breedte. Er bestaan biljarttafels in verschillende formaten. Bij wedstrijdbiljart wordt een tafel gebruikt van 2,84 m x 1,42 m, die ook wel bekend staat als match-biljart. Op het internet zijn er op diverse websites gebruiksvriendelijke bouwtekeningen te downloaden die goed van pas komen bij het bouwen van jouw ideale biljarttafel.

Onderdelen voor de biljarttafel aanschaffen

Vervolgens kun je de mouwen opstropen om aan de slag te gaan. Onderdelen zoals de tafelpoten, zijn zelf te maken als je voldoende ervaring hebt met het bewerken van hout. Vind je dat iets te hoog gegrepen of te ingewikkeld? Dan is het eventueel ook mogelijk om de poten van een oude biljarttafel te gebruiken. Maar er zijn ook onderdelen zoals de rubber stootbanden en onderdelen voor de biljart verwarming, die je überhaupt moet kopen.

Bescherming van de biljarttafel

Dat geldt ook voor het biljartlaken dat een belangrijk én sfeerbepalend onderdeel van de tafel vormt. Die zijn er in verschillende kleuren. Dat is overigens ook een voordeel van het zelf bouwen, omdat je de kleur zelf kunt bepalen. Als je alle stappen van de bouwtekening hebt doorlopen, is een afdekzeil kopen het enige dat je nog te doen. Hiermee bescherm je het biljart tegen vuil en vocht en heb je er voor jaren plezier van.

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *