Slimme dakbedekking

Nog steeds wekt golfplaten vooral associaties met schuurtjes in volkstuintjes. Toch is golfplaat hard op weg het nieuwe bouwmateriaal te worden. Steeds vaker wordt het gebruikt in nieuwe gebouwen. Niet alleen in woningen en winkels, maar ook in kunsthallen, overheidsgebouwen, bedrijfskantoren en musea. Bouwwerken die gewoonlijk een zekere grandeur moeten uitstralen.

Dakbedekking

Er zijn verschillende dakbedekkingen in de bouwhandel. Wil jij het dak bedekken van jouw schuur of van een nieuwe kleine aanbouw? Dan heb je de keuze uit diverse soorten dakbedekking.

Platte daken

Voor een plat dak, zoals het dak van een aanbouw, is er dakbedekking die gelijmd wordt (plakrollen) en dakbedekking die gebrand wordt (brandrollen). Het betreft dan bitumen rollen, een harsachtige substantie. Wel heb je altijd een onderlaag nodig, waarmee je het platte dak isoleert en waterbestendig maakt.

 

Golfplaten

Kleinere gebouwen of afdakjes, zoals tuinhuisjes, garages en carports, lenen zich perfect voor een golfplaten dak. Hierbij is het van belang dat het dak enigszins schuin afloopt. Er is een keuze uit vier soorten golfplaten: bitumen golfplaten en drie golfplaatsoorten van PVC, PET of polyester.

 

Dakpanplaten

Met een dakpanplaat monteer je in een keer 35 dakpannen. Hierdoor leg je snel een nieuw pannendak. Dit lichtgewicht dakpannenconcept is toepasbaar op alle hellende daken, zoals die van vakantiehuisjes, carports of dierenverblijven. De dakpanplaten zijn gemaakt van metaal en zijn voorzien van bijbehorende windveren en nokstukken.

Shingles

Dakshingles als dakbedekking wordt veel gebruikt voor tuinhuisjes of balkonoverkappingen. Een dak bedekken met shingles zorgt voor een decoratief geheel en is eenvoudiger aan te brengen dan dakpannen.

In Almere staat een bijzonder huis met een zeer uitgesproken ontwerp. Architecten Gijs Baks en Jacco van Wengerden bouwden in opdracht van de eigenaar een woning waarvan de gevel bestaat uit golfplaten en glas. De gevel van het huis bestaat uit een combinatie van golfplaten en glas. De dakranden, deuren en lekdorpels zijn weggewerkt achter de doorlopende golfplaten. Het ontwerp kreeg de architectuurprijs van de gemeente Almere, vanwege de bijzondere architectuur.

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *