Persoonlijke veiligheid

Werken op hoogte heeft altijd een valrisico. Werkgevers hebben voor hun werknemers de nodige voorzorgsmaatregelen die ook wettelijk verplicht zijn. Op papier staan de risico’s beschreven en hoe in de praktijk daar mee om te gaan. Toch zijn er veel verschillen in hoe het moet en wat er in de praktijk gebeurt.

Klusser


Voor de klusser bestaan er geen Arboregels. De gevaren dienen zelf ingeschat te worden. Onervarenheid bij het werken op hoogte kan leiden tot het nemen van te grote risico’s waardoor valincidenten kunnen ontstaan. Ook zijn niet alle beschermingsmiddelen bekend of worden veiligheidsvoorschriften bijvoorbeeld niet gelezen.

Ladder

Het werken op een ladder bijvoorbeeld is op zich al een redelijk risico. In de professionele markt mag een ladder nooit als werkplek gebruikt worden. Het werken met steigers is dan een vereiste. Toch zal menig klusser een ladder hanteren voor het schilderwerk of schoonmaakwerk van de goten. De regels voor professionals zijn stringent, maar voor de klussende particulier zijn er geen wettelijke hoogte- of tijdsduurbeperkingen. Hij mag op een ladder zo lang werken als hij wil.

Veiligheid

Ladders worden in principe onderverdeeld in vier types. Dat zijn de enkel rechte ladder, de opsteekladder, de reformladder en de schuifladder. De particulier kent meestal uitsluitend de rechte ladder, het basismodel dat uit één stuk bestaat. Maar voor de veiligheid zijn treelengte en -breedte belangrijker. Plus bijkomende voorzieningen als stabiliteitsbalken onder de poten die wegzakken en -glijden voorkomen. Of voorzieningen zoals een muurafhouder, waardoor iemand bovenaan beter bij een brede goot kan. Of speciale verfhouders.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

PBM’s worden gebruikt bij werkzaamheden waar risico’s aan verbonden zijn, om letsel en lichamelijke schade te voorkomen. Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen is de meest directe manier om werkrisico’s te verminderen. De handige doe-het-zelver heeft mogelijk weet van beschermingsmiddelen voor handen, voeten en hoofd. Het is al de vraag of er gebruik wordt gemaakt van een veiligheidshelm, veiligheidsschoenen en handschoenen.

Professionals werken op platte en hellende daken met een persoonlijk ankerpunt voor valbescherming. De bodyfix van Eyecatchersafety.com is een beschermingsmiddel wat verankerd is aan de constructie of dakvloer. Het biedt de zekerheid van veilig werken zonder verlies van bewegingsvrijheid. De klusser heeft deze voorziening niet.

1 Opmerking

  • Edwin

    Super handig en vooral veilig artikel ! 😛
    Bedankt voor de fijne tips ! Weet iemand toevallig ook waar je makkelijk en goedkoop veilig materialen (bijv. ladders) kan vinden? Zelf kijk ik geregeld op https://www.kupino.nl/folders/formido werkt heel chill, maar vroeg me af of jullie ook een tip of strategie hebben?

  • Schrijf een opmerking

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *