Met deze onderhoudstips verleng je de levensduur van een metalen dak

Een van de belangrijkste voordelen van metalen daken is dat ze zeer weinig onderhoud vergen. Hoewel metalen daken bekend staan onderhoudsarm te zijn, zijn er toch een aantal stappen die moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat het dak in goede conditie blijft. Metalen daken kunnen gemakkelijk 40 á 60 jaar en soms zelfs langer meegaan, mits er voldoende aandacht wordt besteed aan dakbescherming. Kortom, de beste manier om de levensduur van een metalen dak te verlengen is niet alleen een goede installatie, maar ook regelmatig onderhoud. Hier zijn enkele onderhoudstips om het metalen dak langer mee te laten gaan.

Zorg voor regelmatige schoonmaak

Het schoonmaken van metalen daken is simpel en kan worden gedaan met afwasmiddel en een emmer water. Je hoeft slechts een schone microvezeldoek vochtig te maken en je veegt de metalen panelen gemakkelijk schoon. Spoel de zeep af met een tuinslang. Let er wel op om voorzichtig te lopen op het dak.

Houd rekening met regengoten en gaten

Zorg ervoor om de goten en afvoeren schoon te maken. Controleer op gevallen bladeren en takken die vastzitten op moeilijk bereikbare plaatsen van het metalen dak. Ook regengoten kunnen al snel verstopt raken met afval zoals gevallen bladeren en takken, waardoor het water zich gemakkelijk ophoopt en niet kan wegsijpelen. Overtollig water kan metalen daken aantasten of ongedierte uitnodigen.

Als het verwijderen van puin uit de gaten en dakgoten niet eenvoudig te doen is, kun je een dakdekker zoals de Dakdekker Brouwer raadplegen om ze schoon te maken. Het kan ook nuttig zijn om speciale dakgootbeschermers te installeren om ophoping van vuil in de toekomst te kunnen voorkomen.

Let op takken om en rond het dak

Bomen in de buurt kunnen krassen maken op het oppervlak van een metalen dak, en gevallen bladeren kunnen zich ophopen en de verf van het dak afschuren, waardoor het gevoeliger wordt voor schade. Knip boomtakken dus dicht bij de top van het huis en controleer het schilderwerk van metalen daken op krassen, slijtage, afbladderen of verbleken. Als je grote gebreken opmerkt, is het raadzaam een specialist te raadplegen om het dak te repareren.

Controleer op corrosie

Ventilatieapparatuur zoals afzuigkappen kunnen chemicaliën, dampen en warmte afgeven. Hierdoor kan de coating van metalen daken worden aangetast en uiteindelijk corroderen. Het vermijden van het contact tussen verschillende metalen is een doeltreffende manier om corrosie te voorkomen. Indien corrosie toch wordt waargenomen, zorg er dan voor om de geroeste plek licht op te schuren en een metaalprimer aan te brengen om toekomstige roestvorming te voorkomen.

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.