Legtips voor kunstgras: zo leg je kunstgras in de tuin! Manier twee

Het leggen van kunstgras kun je ook zelf!

Heb je ook (beginnende) plannen om kunstgras in de tuin te leggen? Dan ben je niet de enige in Nederland. Want kwalitatief én goedkoop kunstgras in de tuin aanbrengen wint in ons land snel aan populariteit. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een professioneel bedrijf jouw goedkoop kunstgras te laten leggen, maar dat leidt vaak weer tot extra kosten. Slimmer is om deze klus zelf op te pakken en zo wat centen te besparen. Maar hoe leg je nu kunstgras in de tuin, op een goede manier zodat je er jarenlang probleemloos mee vooruit kunt? Met onderstaande leginstructies voor kunstgras in de tuin leg je jouw kunstgrasmat gewoon helemaal zelf aan. En natuurlijk lekker strak.

Wat heb je qua materialen nodig?

Allereerst is het belangrijk dat je alle materialen hebt om de kunstgrasmat te gaan leggen. Hiervoor zijn een kruiwagen nodig, werkhandschoenen, een schep en hark, stratenmakerszand, een tuinslang, een wals, een lange houten balk, een waterpas, een stabilisatiedoek, kunstgrastape, een hamer, een borstel en speciale kunstgrashaken.

1. Oude graslaag verwijderen

Verwijder eerst met een schep de oude grasmat en haal dode bladeren en plantenwortels weg. Daarna moet de bodem geëgaliseerd worden. Dit is een belangrijk aandachtspunt, omdat de ondergrond bepalend is voor hoe jouw goedkoop kunstgras erbij komt te liggen. Hoe strakker en vlakker, hoe beter!

2. Zandbad aanbrengen, inwateren en goed uitvlakken

Leg hierna het zandbed aan, van zo’n 5 tot 10 centimeter dikte. Het beste kun je hiervoor stratenmakerszand gebruiken. Besproei het zandbed met ruim voldoende water, zodat de zandlaag goed kan inklinken. Hierna is het belangrijk om het zandbed opnieuw, met een houten lat en waterpas, goed uit te vlakken.

3. Aanbrengen van het onderdoek

Vervolgens is het tijd om het onderdoek op het zandbed te leggen en vast te zetten met kunstgrashaken. Het doek is erg belangrijk omdat dit onkruid en wortels tegenhoudt en ervoor zorgt dat het zandbed goed blijft liggen, waardoor er geen kuilen en gaten in de kunstgrasmat ontstaan.

4. Kunstgrasmat leggen, snijden en lijmen

Hierna kun je de kunstgrasmatten gaan uitrollen, goed leggen en vastmaken. Zorg dat de vleug van de rollen in dezelfde richting ligt. Snij de naden goed af en lijm of tap de randen van de kunstgrasmat goed vast. Ten slotte moet je nog om de 50 centimeter kunstgrashaken plaatsen, zodat de mat echt goed vastzit. Borstel het gras goed op en: jouw kunstgrastuin is klaar om van te genieten.

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *