Rolsteiger, klussen op hoogte

Klussen op hoogte met een rolsteiger

Moeten er wat klussen op hoogte gedaan worden? Bijvoorbeeld het verven van kozijnen op de eerste verdieping, het verven van het huis of onderhoud aan het dak? Wanneer je op hoogte gaat werken, is veiligheid natuurlijk erg belangrijk. Je kunt natuurlijk aan de slag gaan met een ladder, maar dan sta je niet stevig en heb je ook geen ruimte om je gereedschap te plaatsen. Het is daarom erg verstandig om een rolsteiger te kopen of te huren, wanneer je op hoogte gaat werken. Maar waar moet je dan op letten? We vertellen het je graag.

Het verschil tussen steigerhoogte, werkhoogte en platformhoogte

Wanneer je op hoogte gaat werken en daar een rolsteiger voor nodig hebt, is het belangrijk om te weten op welke hoogte je werkzaamheden gaan plaatsvinden. Zo voorkom je dat je nog een paar centimeters tekort komt bij je klus, of dat je te hoog staat. Op het gebied van rolsteigers wordt er van verschillende soorten hoogtes gesproken. De steigerhoogte is de totale hoogte van de steiger, dus vanaf de grond tot het topje van de steiger, dat is niet zo lastig. Maar daarnaast wordt ook nog gesproken van werkhoogte en platformhoogte.

  • Platformhoogte is de maximale hoogte van de plaatsing van het platform waarop je gaat staan
  • Werkhoogte is in principe de platformhoogte + jouw eigen lengte, dus op welke hoogte je werk kunt verrichten. Vaak is de werkhoogte ongeveer twee meter hoger dan de platformhoogte.

Sommige leveranciers spreken over werkhoogte, anderen weer over platformhoogte. Haal deze niet door elkaar en let er dus goed op, zodat je zeker bent van de juiste hoogte.

Hoe hoog mag de steiger zijn?

Wanneer je gaat kijken naar de gewenste hoogte van de steiger, is het ook belangrijk dat je de maximale hoogte in gedachte houdt. Heb je en smalle rolsteiger van 75 of 100 centimeter breedte en een platformhoogte van meer dan 3,5 meter, dan zijn er stabilisatoren nodig. Dit geldt ook bij een brede steiger van 135 of 150 centimeter breed en een platformhoogte van meer dan 5,5 meter. Wanneer dit niet het geval is maar er wel minimaal windkracht 6 is of je op een plek staat waar de wind sterker wordt, zoals in een smalle gang, is het ook verplicht om stabilisatoren te gebruiken.

Kies de juiste soort steiger

Naast dat je goed moet letten op de hoogte van de steiger, is er ook nog een keuze te maken tussen de verschillende soorten steigers. Je kunt natuurlijk kiezen voor een normale rolsteiger, wanneer je veel werk op hoogte hebt en weinig van boven naar beneden moet. Moet je juist binnen op hoogte aan de slag? Dan kun je in veel gevallen het beste kiezen voor een kamersteiger. Een kamersteiger is extra breed, zodat je er veel spullen op kan zetten die je graag bij de hand houdt tijdens je klus. Moet je vaak naar boven en weer naar beneden? Dan kun je het best kiezen voor een trapsteiger.

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.