Douglas balken

Klussen met douglashout: dit moet je weten

Douglashout wordt steeds populairder in de tuin. De stevige houtsoort leent zich goed om een knappe pergola van te maken, of een veranda of blokhut. Het is een veelzijdige houtsoort die je ook kunt gebruiken om je gevel mee te bekleden of een tuinscherm van te maken. Naast de lange levensduur en de natuurlijke, warme uitstraling is Douglashout ook nog eens duurzaam. Dit zorgt ervoor dat je deze houtsoort steeds vaker terugziet in tuinen.

In dit artikel vertellen we je wat je moet weten over deze houtsoort, van zijn herkomst tot de verzorging.

Douglasspar

Douglashout is afkomstig van de douglasspar, één van de hardste naaldbomen van Europa. Hij groeit in West-Europa en Scandinavië, van waaruit de planken naar Nederland komen. Je herkent douglashouten planken aan hun warme, natuurlijke kleur. Onbewerkt zijn ze zacht geelrood tot geelbruin, maar blootstelling aan de open lucht zorgt ervoor dat de planken in de loop der jaren zullen verkleuren. Ze verliezen hun warme tint en worden grijzer. Veel mensen vallen juist daarom op de uitstraling van deze houtsoort. Het geeft op den duur een rustiek en geleefd uiterlijk aan elk object dat je van douglashout maakt.

Douglashout staat bekend als een duurzame houtsoort. Dat komt vooral door zijn lange levensduur. Zelfs onbehandeld kunnen planken van douglashout lang in de tuin blijven staan. Door het hout te behandelen zorg je ervoor dat het zelfs nog langer in goede staat blijft.

Veel toepassingen

Tegenwoordig kun je gemakkelijk online hout bestellen. Op die manier zorg je ervoor dat je snel alle benodigdheden in huis haalt om met jouw project aan de slag te gaan. 

Je kunt Douglashout op veel verschillende manieren in je tuin gebruiken. Omdat het zo veelzijdig is kun je het in diverse uitvoeringen bestellen. Denk aan douglashouten vlonderplanken, blokhutprofielen en planken. Ook balken worden van douglashout gemaakt. Je kunt het hout voor vrijwel elk tuinproject gebruiken. De benodigdheden om te gaan klussen, zoals bevestigingsmaterialen en beits, zijn ook met gemak online te verkrijgen.

Onderhoud 

Onbehandeld gaat douglashout zo’n 15 jaar mee. Het zal onder de invloed van het weer gaan verkleuren: onbehandeld douglashout kleurt langzaam grijzer. Wil je je douglashout een andere kleur geven, of de levensduur van het hout verlengen? Dan doe je er goed aan het hout te behandelen met een beits of olie. Er zijn veel verschillende kleuren beits beschikbaar waarmee je het douglashout naar je eigen smaak kunt maken. Denk aan een white wash, grey wash of een zwarte beits. 

 

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.