Je eigen houten schutting aanleggen: hoe doe je dat?

Handige klussers bouwen hun schutting zelf

Als je een eigen schutting wilt, kun je die – als je een beetje handig bent – zelf aanleggen. Een schutting heeft de nodige voordelen. Welke zijn dat precies? En hoe kun een houten schutting goed aanleggen? Met ons tips en trucs bouw jij binnen no time jouw eigen fraaie houten schutting.

De voordelen van een houten schutting

Wanneer je kiest voor een schutting gemaakt van Douglas hout, kiest voor een schutting die robuust en stevig is. Schuttingen van Douglas hout kunnen tegen een stootje en gaan lang mee. Een minstens zo groot voordeel is de natuurlijke uitstraling van houten schuttingen. Ze hebben fraaie houtnerfen en een sfeervolle, warme uitstraling. Kies bij voorkeur voor een houten schutting met een duurzaamheidscertificaat, zodat je zeker weet dat er hout gebruikt is dat geen onnodige CO2-uitstoot veroorzaakt. Een derde voordeel van houten schutting is de enorme keuze die je hebt aan modellen en soorten schuttingen. ook qua prijzen is er veel keuze, van voordelig tot duur. Zo kun je gaan voor duur teakhout, maar ook voordelig Douglas hout aanschaffen voor jouw ideale schutting. Ten vierde: wie een schutting van hout plaatst, kan deze in alle mogelijke kleuren schilderen die hij/zij maar wenst. Je kunt ervoor kiezen om de schutting te beitsen, maar ook lakken is mogelijk. En ten slotte nog een laatste pluspunt van de houten schutting. Schuttingen bieden veel ruimte om decoraties en hangplanten aan op te hangen. Hierbij kun je ook kiezen voor zelfontworpen decoraties, zoals een mooi schilderij.

Enkele nuttige tips als je zelf een schutting bouwt

Wanneer je zelf een schutting gaat plaatsen, is een goede, doordachte voorbereiding het halve werk. Enkele tips voor de doe-het-zelver:

  • Bereken goed de benodigde omtrek van jouw schutting en stem de hoeveelheid hout die je bestelt daar goed op af.
  • Zorg ervoor dat je, voordat je begint, alle benodigde materialen bij elkaar hebt. Denk bijvoorbeeld aan: voldoende planken, grondpalen, uitzettouw, een grondboor, paalhamer, geschikte houtzagen, een waterpas, lijmklemmen en een boormachine met accessoires zoals schroeven, klemmen, bevestigingsbeugels, et cetera.
  • Gebruik grondpalen die voldoende lengte hebben voor extra stabiliteit. Bij grondpalen kun je uitgaan van de volgende afmetingen: een schutting met een hoogte van 1.80 m. heeft grondpalen nodig die 2.75 m. lang zijn. Gebruik bij voorkeur vierkante palen voor extra stabiliteit Is de schutting 2 m. hoog, dan zijn er grondpalen nodig van 3 meter lengte.

Succes met jouw schuttingklus en vergeet bovenal niet te genieten van het uiteindelijke resultaat!

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *