dak isoleren

Isoleren, koel in de zomer en warm in de winter

Het huis isoleren voor koele zomerdagen

De eerste zonnige lentedagen zijn alweer achter de rug en we hopen in Nederland zoals altijd weer op een warme zomer. Een warme zomer waar we buiten kunnen hebben kunnen genieten van de zon, een terrasje of een gezellige barbecue met familie en vrienden. Allemaal heerlijk om buiten te leven, maar een nadeel van het warme weer, is dat het binnen in sommige kamers soms niet om uit te houden is. Vooral op zolderkamers en andere kamers met schuine daken is dit vaak het geval vanwege de zon die daar de hele dag op staat.

Oplossing voor dit probleem?! Isoleren natuurlijk! Door het isoleren van je huis kan je namelijk niet alleen je huis warm houden en zo geld besparen in de winter, maar ook een lekker koel huis creëen voor deze zomer!

Waarom isoleren?

Vaak wordt gedacht dat isolatie alleen zorgt voor het vast houden van warmte in huis. Dit is alleen een groot misverstand. De werking van isolatiemateriaal kan je eigenlijk het beste vergelijken met de werking van een koelbox. Bij een koelbox is het de bedoeling dat de koude lucht binnenin blijft en de warme lucht van buiten juist niet binnen dringt. Hierdoor blijft het binnenin koel, wat het effect is dat je in de zomer ook graag zal willen hebben. In de winter werkt het eigenlijk precies andersom. Dan wordt juist de koude lucht van buiten afgestoten en blijft het in huis lekker warm.

Naast het reguleren van koude en warme lucht zorgt de isolatie van je huis er ook voor dat je minder last hebt van geluidsoverlast in en rondom het huis. Denk hierbij aan het verkeer buiten en aan dichtslaande deuren of het geluid van muziek binnen in huis.

Hoe en waar isoleren?

Vroeger werd een huis nog nauwelijks of niet geïsoleerd. Na de oliecrisis in de jaren ‘70 kwam hier echter verandering in en ging men steeds vaker de spouw al bij de bouw isoleren. Tegenwoordig wordt bijna elk huis met isolatie tussen de spouwmuur opgeleverd. Hierdoor wordt meteen de basis voor een goed geïsoleerd huis gelegd. Heb je een spouwmuur maar is deze nog niet geïsoleerd? Dan is het zeker aan te raden om hier een isolatiebedrijf voor in te schakelen.

Wil je een nog beter geïsoleerd huis? Dan kan je zelf ook nog andere onderdelen onder handen nemen. Denk hierbij aan de isolatie van een plat dak, schuin dak, vloer, zoldervloer, of de muren aan de binnenkant. Een slecht geïsoleerd schuin dak laat namelijk veel warmte binnen in de zomer en veel kou in de winter. Ook wanneer de verschillende kamers afzonderlijk van elkaar niet goed geïsoleerd zijn, verlies je veel warmte doordat de warme lucht naar boven door het plafond en de vloer opstijgt. Door een dikke laag isolatiemateriaal aan te brengen is dit probleem prima op te lossen.

Bespaar op je energierekening!

Het isoleren van een huis wordt vaak als duur gezien. Vooral als het gaat om het isoleren van de spouwmuur. Het tegendeel is echter waar als je gaat kijken naar de energiekosten die je de jaren erna bespaard. Het onderstaande schema geeft hiervan een aantal voorbeelden.

De besparingen op een rij: Minder gasverbruik per jaar Terugverdientijd
Spouwmuurisolatie 9-11 m3 per m2 3-5 jaar
Dak isolatie 9 m3 per m2 10 jaar
Vloerisolatie-kruipruimte 5 m3 per m2 7-10 jaar

 

De tijd waarin een investering is terugverdiend kan, zoals te zien is in het overzicht, nogal verschillen. Het is dan ook belangrijk om van tevoren na te gaan of het voor jou van belang is om bijvoorbeeld een schuin dak te isoleren. Indien je een zolder als kamer wilt gebruiken is dit zeker aan te raden om de leefomgeving te verbeteren. Als je de ruimte niet of nauwelijks gebruikt, kan het isoleren van het aangrenzende plafond en misschien de zolder vloer voldoende zijn.

Door je huis te isoleren wordt niet alleen bespaard op de energiekosten, maar wordt ook gelijk geïnvesteerd in de toekomst. Je huis stijgt door de isolatie namelijk ook nog eens in waarde.

Kortom: het voorjaar is het perfecte moment om je huis te isoleren! Je huis is dan helemaal klaar om de warmte in de zomer buiten te houden en je hoeft ook meteen minder bang te zijn voor de kou die na de zomer zijn intrede weer doet! Op Klustips.nl vind je veel tips en uitleg om zelf aan de slag te gaan met het isoleren van je huis, bekijk de gehele overzichtspagina met isolatietips. Veel succes!

3 Opmerkingen

 • irene

  De isolatie van het dak was inderdaad een behoorlijke investering, ook omdat we er ons zelf niet aan waagden maar het lieten doen. De stookkosten gingen uiteindelijk wel gevoelig naar omlaag. Bovendien hebben we er nu twee bruikbare kamers op zolder bij.

 • Ivan

  De isolatietips zijn zeker niet overbodig. Wij hebben twee jaar geleden het dak laten isoleren. De stookkosten gingen merkbaar omlaag. Bovendien hebben we er nu twee bruikbare kamers bij op zolder.

 • Natalie

  Ik kan het nut van isolatie van het dak alleen maar onderschrijven. Onze stookkosten zijn aanzienlijk gedaald en we hebben er twee bruikbare kamers bij. Aandacht verdient vandaag de dag de duurzaamheid van het materiaal waarmee geïsoleerd wordt.

 • Schrijf een opmerking

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.