Hoe je met huisautomatisering je woning slimmer kunt maken

Ben je bezig met huisautomatisering en denk je alles wel voor elkaar te hebben? De lampen schakelen in wanneer de zon onder gaat, en jouw favoriete spraakassistent start voor jou die playlist op Spotify waar je vrolijk van wordt. Het wordt ook behaaglijk warm in huis met minder energie, want je hebt eindelijk de controle over de CV-installatie overgedragen aan een slimme thermostaat. En dan trek je toch weer aan de gordijnen… Voor in de huiskamer, achter, boven op de slaapkamers en dat ritueel herhaalt zich enkele malen per dag. Wist je dat elektrische gordijnrails ook onderdeel uitmaakt van huisautomatisering? We leggen je uit hoe dit werkt en wat er allemaal mogelijk is.

 

Wat betekent huisautomatisering voor jou?

De termen smart home en huisautomatisering worden vaak door elkaar gebruikt, toch klopt het eigenlijk niet helemaal. Veel smart home apparaten voeren weliswaar taken voor je uit, maar ze werken niet autonoom. Denk aan een Nest Home luidspreker met scherm. Terwijl je bezig bent een avocado te prakken vraag je om een recept voor guacamole. Een YouTube filmpje begint te spelen terwijl je met je vieze vingers niet eenmaal het scherm hoeft aan te raken. Dat is reuze makkelijk, maar niet echt automatisch. Als je in de avond thuiskomt en de verlichting in huis schakelt in door jouw beweging, dan heb je zelf geen bewuste actie verricht. Dat is al slimmer, hoewel je nog steeds een systeem in werking hebt gesteld. Als je eenmaal een slimme thermostaat hebt ingesteld zal dit apparaat voortaan autonoom voor de meest ideale temperatuur in huis zorgen. En als je dagelijks op dezelfde tijd uit bed stapt, dan leert de thermostaat jouw gedrag en zal hier zelfstandig op anticiperen door de badkamer lekker warm te stoken. Dát is huisautomatisering!

Er is dus een grijs gebied op het gebied van smart home apparatuur. Naast lampen en luidsprekers zijn het juist de apparaten die op de achtergrond hun werk doen die stiekem het meeste profijt opleveren. Een voorbeeld? Elektrische gordijnrails!

 

Poppetje gezien? Gordijntje dicht!

Gordijnen maken een belangrijk deel uit van ons leven en van de maatschappij. Al eeuwenlang zorgt raamdecoratie voor privacy en zelfs amusement. Denk aan een theaterzaal waar de show begint als de fluwelen gordijnen openen. Na de voorstelling gaan deze gordijnen weer dicht en de voorstelling is ten einde. We zien dit al op jonge leeftijd met de poppenkast van Jan Klaassen, waar de kleine gordijntjes een heel belangrijke rol spelen en spanning oproepen bij kinderen. Thuis wordt vaak niet zoveel aandacht besteed aan raamdecoratie. Het is een noodzakelijk kwaad om de inkijk te verminderen. Toch zijn er diverse voordelen die mooie gordijnen je kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Privacy: Dit ligt voor de hand, met raamdecoratie houd je pottenkijkers buiten de deur. Maar wat doe je als de zon ondergaat voor je thuis bent? Of op vakantie? Met elektrische gordijnrails kun je bepalen wanneer en voor hoe lang de gordijnen openen of sluiten.
  • Reflectie: Een licht gordijn weerkaatst meer licht als een donker gordijn. Met een lichte kleurstelling kun je een kleine ruimte optisch groter doen lijken, of een grote kamer juist heel knus maken. Zeker in combinatie met smart lights kan reflectie van licht mooie resultaten opleveren.
  • Verduistering: Overdag kan daglicht soms niet gewenst zijn. Als je in het weekend lekker wilt uitslapen bijvoorbeeld, of wanneer je een voetbalwedstrijd wilt kijken overdag. Met een klik op een knop, een tik op het scherm of gewoon zeggen “Hey Siri, sluit de gordijnen” kun je moeiteloos de ruimte verduisteren. Met name rolgordijnen zijn hier zeer geschikt voor.

Het is mogelijk om bestaande gordijnen te automatiseren met een elektrische gordijnrails, of een compleet nieuw systeem aan te schaffen. Laten we de voor- en nadelen van deze opties even naast elkaar leggen:

  1. Bestaande gordijnen automatiseren
    Zo kun je kosten besparen op de gordijnen. Het is mogelijk om een universele buismotor te installeren zoals die van Somfy. Zo maak je van de huidige gordijnen slimme raamdecoratie. Let wel goed op de afmetingen en het gewicht, niet iedere elektrische gordijnrails is even krachtig. De meeste systemen werken op basis van verticaal in- en uitschuiven, er zijn wel oplossingen voor horizontale schuifgordijnen leverbaar.
  2. Nieuwe raamdecoratie aanschaffen
    Een compleet nieuw systeem is wat duurder in aanschaf, daar staat tegenover dat je van de maximale levensduur geniet op deze nieuwe raamdecoratie. Je kunt een mooi design uitkiezen waaronder (verduisterende) rolgordijnen, vouwgordijnen of plissé gordijnen. En je weet zeker dat het systeem perfect werkt omdat alle onderdelen op elkaar afgestemd zijn. PoweredBlinds levert complete systemen voor iedere ruimte.

Geniet van het gemak en comfort van elektrische gordijnen, je zult er bovendien de veiligheid in huis mee verbeteren.

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.