houtkachel

Energie besparen en milieuvriendelijk stoken met een houtkachel

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat hun huis wordt verwarmd vanuit de centrale verwarming. Dat is ook niet zo gek, want zo werkt het inmiddels al jaren. Toch is de komst van de centrale verwarming relatief nog niet zo lang geleden. Daarvoor was het normaal om thuis de haard aan te steken, waardoor het huis werd verwarmd. De houtkachels en houthaarden van tegenwoordig worden zo ontworpen, dat ze een hoog rendement afgeven. Daarnaast wordt het ontwerp en produceren ook rekening gehouden met het milieu en duurzaamheid, zonder dat dit invloed heeft op de kwaliteit van het toestel.

De juiste kachel is bepalend voor het verwarmen van de ruimte

Naast sfeer en voldoende warmte zorgt een gesloten houthaard of houtkachel voor een lagere energierekening. De keuze in houtkachels en houthaarden is enorm. Veel bekende kachelmerken zijn van Scandinavische afkomst. Omdat het daar veel kouder is dan hier zijn producenten in Scandinavische landen altijd bewust bezig met het zoeken naar oplossingen voor een zo optimaal mogelijk verbrandingsproces. Door te kiezen voor een kachel een efficiënte verbrandingstechniek, waarbij alle rookgassen ontbranden, komt er veel warmte vrij. Voor iedere ruimte in de woning is er dan ook een geschikte haard te vinden, die voldoende rendement heeft en zo de ruimte goed verwarmd. Haarden zijn dus zeker efficiënte manier om energie te besparen. Ook de keuze van het stookhout speelt een rol bij het besparen op de energierekening.

Keuze van het stookhout

Door gebruik te maken van goed stookhout, stook je bewust. Schoon en droog stookhout is belangrijk voor een schone en efficiënt mogelijke verbranding. Om zo bewust mogelijk te stoken, pas je de Zwitserse stookmethode toe. Ook het soort kachel is bepalend voor welk stookhout je het beste kan gebruiken. Laat je hier goed door informeren door de kachelleverancier. Goede houtsoorten zijn in ieder geval: elzenhout, eikenhout, berkenhout en essenhout.

Stoken maar! Met de juiste accessoires

Nu je helemaal op de hoogte bent van energiezuinig stoken, kun je aan de slag. Het wordt buiten steeds kouder. Dus hup: lekker de haard aan. Maar stoken moet wel veilig zijn. Dit doe je met een haardstel. Er zijn allerlei gave haardstellen en kachel accessoires te koop, waarmee je houthaard of houtkachel veilig kunt bedienen. Denk aan krokodillentangen of complete set bestaande uit: een tang, pook, borstel en schop.

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *