Do's en don'ts tijdens de zomermaanden

Do’s en don’ts – Zomerse tuintips

Do’s en don’ts tijdens de zomermaanden!

We hebben al vele mooie dagen achter de rug. En zijn al heerlijk getrakteerd op mooie zomerdagen. De zomermaanden is een belangrijke tijd voor alles wat groeit en bloeit in de tuin. Door middel van dit blokartikel willen wij jou precies uit leggen wat je wel en niet moet doen in de tuin. De planten, de groentetuin of je vijver, stuk voor stuk nemen we je mee door je tuin om te vertellen wat je wel en beter niet kan doen.

Het bijhouden van je gazon

De regen zal er voor zorgen dat je gras flink aan het groeien is geslagen. Wanneer je het gras gaat maaien, zorg er dan voor dat het niet te kort wordt. Reken hierbij ongeveer 5 cm vanaf de grond. Hierdoor is je gras sterker en zal je uiteindelijk minder last van onkruid en/of mos hebben. Bovendien voorkom je dat, wanneer de zon echt flink gaat schijnen, je gras gaat verschroeien in de zon.

Een bloemenzee in de tuin

Gaat het kwik stijgen, dan zullen de planten ook meer water nodig gaan hebben. Zorg er dan ook voor dat je dit geregeld doet. Zeker wanneer planten de hele dag in de zon hebben gestaan, zullen zij snel uitdrogen. Vergeet hierbij de planten niet die je binnen hebt staan. Planten halen hun kracht voor een groot deel uit het water en zullen dus ook alleen bij voldoende water volop bloeien.

Volop bloeien doen ook de rozen in juni. Om dit zo te houden is het naast het geven van voldoende water belangrijk om de uitgebloeide knoppen te verwijderen. Op deze manier kan de rozenstruik alle energie steken in de nieuwe bloemen.

Zelfgekweekte fruit

Er zijn verschillende vruchten die aandacht nodig hebben deze maand. Zo is het bijvoorbeeld bij appel- en perenbomen aan te raden om dicht op elkaar gegroeide vruchten weg te halen. Zo komen de overgebleven vruchten beter tot hun recht. Voor wat betreft de nectarines en perzikken kan de snoeischaar gepakt worden. Net als de pruim, waar je overtollige vruchten het beste kan verwijderen om de takken niet te laten bezwijken onder het gewicht.

Een zomerse vijver

Ook hier is water een belangrijk punt. Wanneer de zon flink gaat schijnen is het belangrijk om het waterpeil in de gaten te blijven houden. Vul vervolgens bij wanneer nodig, maar doe dit niet in 1 keer. Hiermee voorkom je dat het water ineens teveel afkoelt. Verder is juni een prima maand om je vijver van wat natuurlijke glans te voorzien door er bijvoorbeeld varens, gele lis of kattenstaart bij te planten. Al met al is er deze maand genoeg te doen in de tuin. Nu is het maar te hopen dat het een beetje zomer gaat worden zodat je straks ook echt kan genieten van de tuin om genieten. 

Andere zomerse tuintips

Ben je benieuwd naar een ander blogartikel met zomerse tuintips? Bekijk dan hier een ander blogartikel voor een zomerse tuin.

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *