schuur bouwen

Dit moet je weten als je een schuur gaat bouwen!

Pak het bouwproject grondig en doordacht aan

Wie plannen heeft om een eigen schuur te bouwen, kan zo’n project het beste grondig en goed doordacht aanpakken. Je wilt namelijk niet alleen een schuur die er goed en stijlvol uitziet, maar ook een praktische en veilige plek creëren die er decennialang tegenaan kan en van goede kwaliteit is. Een schuur bouwen is echt een langetermijnproject. Maar hoe bouw je op een doordachte manier een goede schuur? Wat zijn cruciale aspecten die je niet over het hoofd mag zien? Onderstaand stappenplan helpt je op weg om succesvol een fraaie schuur te bouwen.

Maak een ontwerpplan met geschikte maten en bestel bouwmateriaal

De eerste stap in het proces is het uittekenen van een ontwerp voor jouw schuur. Je kunt zelf een schets maken, maar dit ook laten doen door een architect of bouwkundig tekenaar. Op basis van het ontwerp kun je Bouwmaterialen online  bestellen. Bouwmaterialen online bestellen is een aanrader, omdat je dezelfde kwaliteit geleverd krijgt voor een scherpe prijs. Daarbij worden de bestelde bouwmaterialen online doorgaans bij jouw thuis afgeleverd, al dan niet tegen aantrekkelijke bezorgkosten.

 

Is er een bouwvergunning nodig of niet?

Controleer bij de gemeente waar je woont of er voor jouw schuurtje en bouwvergunning nodig is. Er zijn namelijk wettelijke eisen als het gaat om het woonoppervlakte waarop een schuur komt, de hoogte van de schuur en de gebruikte materialen. Er worden wettelijk drie soorten schuren onderscheiden, waarvoor andere regelgeving geldt. Ten eerste de uitbouw, waarbij een bijkeuken als een soort schuur fungeert en deze schuur via de woning toegankelijk is. De tweede variant is de aanbouw. Dit is een schuur die aan de woning vastzit, maar niet rechtstreeks bereikt kan worden via de woning. Ten derde is er de losstaande schuur, aangeduid als ‘bouwwerk’.

 

Besteed aandacht aan de fundering

De fundering is van cruciaal belang als je een schuur gaat of laat bouwen. De fundering zorgt ervoor dat jouw schuur sterk en stevig staat, waterpas is, maar voorkomt ook dat er vocht kan optrekken in de schuur wat ongedierte aantrekt door schimmelvorming. Er worden in de praktijk drie soorten funderingen onderscheiden. De eerste soort is de fundering van beton. Verder zijn er funderingen van tegels. Ten slotte worden er schuurtjes geplaatst zonder een fundering. In het laatste geval betreft het meestal houten tuinschuurtjes die direct op het gras in de tuin geplaatst worden. Kies in elk geval voor een fundering die garandeert dat jouw schuur stevig, stabiel en veilig staat!

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *