Led verlichting

De voordelen en nadelen van led-lampen

Led-lampen worden steeds populairder

In Nederlandse interieurs duiken led-lampen, steeds vaker op. Daar zijn uiteenlopende redenen voor. Een interessant voordeel van led is dat er sinds kort specifieke led dimmers bestaan. Maar ook tal van andere voordelen die led-lampen te bieden hebben, dragen bij aan de groeiende populariteit van dit verlichtingstype. Maar welke voordelen hebben led-lampen, al dan niet met led dimmers? En heeft led-verlichting ook nadelen? En zo ja, welke eigenlijk?

De voordelen van led-lampen zijn legio

Led-lampen hebben tal van voordelen die dit type lamp interessant maken. In de eerste plaats gaan led-lampen en led dimmers erg lang mee. De gemiddelde levensduur ligt op 30.000 branduren. Daarbij is led-verlichting een sterk product: als er een lamp valt, is deze niet direct defect. Een ander groot voordeel van led is het feit dat led erg energiezuinig is vergeleken met conventionele verlichting zoals de gloeilamp. De energiebesparing die led lampen opleveren ligt rond de 90 procent (!) in vergelijking met de gloeilamp. Dat is een forse bezuiniging die je ook op de energierekening kunt terugzien. Heb je bijvoorbeeld 20 led-lampen in plaats van gloeilampen in huis, dan bespaar je op jaarbasis al gauw enkele honderden euro’s op de elektriciteitskosten. En verder is voordelig aan led dat de lampen niet heet worden en je dus weinig kans loopt op brandwonden aan de vingers, mocht je per ongeluk de lamp aanraken. En dat terwijl een led lamp nadat deze is aangezet vrijwel direct op goede sterkte is! Ten slotte is een significant pluspunt dat led-verlichting tegenwoordig goed fel is en er qua soorten, kleuren, dim-systemen en effecten een nagenoeg oneindige keuze is aan verlichting en lampen. Feitelijk kun je in een winkelaanbod met een brede keuze altijd wel jouw favoriete led-verlichting vinden.

Nadelen van led zijn er helaas ook

Heeft led-verlichting ook nadelen? Ja, het zijn er niet veel, maar nadelen zijn er wel. Zo zijn lampen met led over het algemeen duurder dan gloeilampen of spaarlampen. De lange levensduur en energiebesparing compenseert de hogere aankoopprijs wel, maar de aanschafkosten liggen dus wat hoger. Een ander nadeel is dat niet alle typen led-lampen dimbaar zijn. Zoek je dus dimbare led-verlichting, let hier dan goed op! En ten slotte zijn niet alle led-lampen even goed bestand tegen hitte. Als de lampen erg heet worden – wat doorgaans gelukkig wel meevalt – dan wordt de levensduur van de lampen hierdoor verkort.

 

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *