Duurzaam wonen

Bijdragen aan het milieu met huisautomatisering

 

Bij milieuvriendelijk en duurzaam leven worden vaak ouderwetse oplossingen genoemd. De ‘moderne’ consumptiemaatschappij is doorgeschoten, dus we moeten terug naar vroeger. Hoewel je kunt discussiëren over recycling en energieverslindende apparaten of voertuigen, ligt de oplossing voor duurzaam leven juist in moderne technologie. Zo zijn LED lampen zuiniger, ze gaan ook veel langer mee dan ouderwetse gloeilampen. Met huisautomatisering zijn er nog veel meer mogelijkheden, voor zowel binnen als buiten. Draag bij een beter milieu op basis van slimme toepassingen in huis.

 

Is huisautomatisering duurzaam?

Een betere wereld begint bij jezelf. Dat betekent ook jouw eigen woning duurzamer maken. Dus nul op de meter, de thermostaat lager en radiatorfolie plakken. Huisautomatisering lijkt niet echt in het plaatje te passen. Allemaal elektrische apparaten die stroom vreten, en van plastic gemaakt zijn in een energie verkwistende fabriek. Dat spreekt niet echt in het voordeel van smart home technologie. Toch klopt dit beeld niet, wanneer je de besparingen meetelt. Denk aan een oude koelkast die stroom vreet, een vervangende moderne koelkast levert direct voordeel op. En dat oude apparaat wordt tot het laatste schroefje recycled, die gaat echt niet op de grote hoop. Veel ‘slimme’ apparaten zijn in de eerste plaats energiezuinig, daarnaast zijn ze compact, modulair en multi-tasking. Die laatste twee betekenen dat je maatwerkoplossingen kunt maken per woning, in plaats van grote apparaten die veel meer doen dan eigenlijk nodig is. Multi-tasking betekent dat één apparaat meerdere toepassingen heeft wat weer heel duurzaam is. Ook aan hergebruik wordt gedacht. Zo wordt de Google Nest speaker, de opvolger van de Google Home slimme luidspreker, voor een groot deel gemaakt uit hergebruikte materialen. Dat er met een laag wattage toch heel goed geluid uitkomt is overigens ook heel duurzaam. huisautomatisering en efficiëntie gaan dus heel goed samen.

 

Zuinige apparaten

We gaven al aan dat slimme luidsprekers doorgaans erg zuinig zijn in gebruik, dat geldt uiteraard ook voor LED verlichting. Moderne televisies verbruiken doorgaans veel minder dan oudere toestellen, de televisie gebruikt vaak meer stroom dan alle lampen in huis opgeteld. Bekijk alle apparaten kritisch zoals de koelkast, wasmachine en droger. Die zijn de laatste jaren veel zuiniger geworden. De vaatwasser verbruikt in principe minder water en afwasmiddel dan zelf afwassen, dit is dus echt geen energieverspilling. Oudere apparatuur kun je inpluggen op een schakelbare stekker, die je kunt laten in- en uitschakelen via een timer. En hoewel een smartphone vaak minstens zo krachtig is als een desktop PC verbruiken ze veel minder stroom. Met een tablet kun je de meeste taken al uitvoeren.

 

Automatiseren van functies

Je kunt lampen inschakelen en uitschakelen op een timer, dat is heel eenvoudig. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van geofencing, dit is een methode om de woning op de hoogte stellen wanneer je niet thuis bent. Zo kun je apparaten laten uitschakelen of in eco-modus laten gaan zodra je naar je werk gaat op basis van jouw afstand tot de woning. Een zelflerende thermostaat zorgt voor een optimale temperatuur met een minimaal energieverbruik. De besparing kun je bijhouden in een app, dit maakt milieubewust wonen tot een uitdagend spelletje.

 

Beveiliging in en rond de woning

Waarvoor kun je een HD IP camera binnen gebruiken? Voor veiligheid uiteraard, maar ook om acties in werking te stellen op basis van beweging. Voor buiten kan een beveiligingscamera draadloos buiten inbrekers afschrikken, daarnaast kun je ook precies zien wanneer andere gezinsleden thuiskomen. Huisautomatisering stopt niet bij de voordeur, je kunt deze doorvoeren rondom de gehele woning. Is er een lamp aan blijven staan? Dat zie je op de camera en je schakelt deze lamp overal ter wereld uit. Voor aan huis laten bezorgen biedt een beveiligingscamera draadloos buiten ook duidelijkheid en zekerheid. Is thuis bezorgen milieuvriendelijk? Een bezorger die een ronde maakt verbruikt minder dan individuen die met de auto naar de winkel rijden. Vanuit een magazijn leveren is ook duurzamer dan via tussenhandel. Zelf fietsen naar de groothandel zou nog beter zijn, maar dat is lang niet altijd een realistische optie.

 

Je kunt nog meer bereiken met deursloten en sensoren. Deze apparatuur is niet alleen geschikt voor beveiliging, een open deur betekent ook kou in de winter en hitte in de zomer die je liever buiten wilt houden. Er zijn sensoren die reageren op beweging, temperatuur en zelfs windsnelheid. Zo heeft Somfy een winddetector die gekoppeld kan worden aan een zonnescherm.

 

Conclusie

Een slimme woning kan ook een milieuvriendelijke woning zijn. Bespaar energie, kies apparaten die meer functionaliteit bieden dan één specifieke toepassing en monitor het verbruik van individuele toestellen en de woning als geheel. Zo wordt je bewust van verbruik en mogelijke verkwisting van grondstoffen en energie.

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *