tuinmaand augustus

Augustus tuinmaand

Met al vele lekkere zomerse dagen achter de rug hopen we dat dit zich in augustus doorzet. Zodat je lekker aan de slag te gaan kunt gaan in de tuin. Augustus is van oudsher de oogstmaand en dus kan er vooral in de moestuin van alles geplukt worden. Daarnaast vind je ook in dit overzicht de belangrijkste tips voor de rest van de tuin. 

Augustus de tuinmaand

In de maand augustus staan de volgende klussen op jou te wachten in de tuin.

De moestuin in

In augustus kan er volop fruit van de bomen of struiken gehaald worden. Denk bijvoorbeeld aan rode bessen, bosbessen, bramen, frambozen, kersen, kruisbessen, perziken, pruimen, vijgen of wijnbessen. Door actief de vruchten te plukken kan je er niet alleen al van genieten, je geeft ook de vruchten die nog niet helemaal volgroeid zijn meer kans om door te groeien.

Let bij het plukken van het fruit ook op dorre bladeren of dode takken. Deze kunnen logischerwijs verwijderd worden. En wil je eens wat anders doen met je fruit dan gewoon lekker opeten? Kijk dan op deze site voor de lekkerste recepten voor fruit uit je eigen tuin.

Ook veel groenten zijn de tijd van het jaar klaar om geoogst te worden.  Bijvoorbeeld aardappelen, zomerandijvie, broccoli, Chinese kool, paprika, pepers, prei, radijzen en tomaten kunnen van het land gehaald worden. Let er bij het oogsten van de tomaten op dat de grond waarop ze groeien niet te droog wordt. Indien de grond droog is zullen de tomaten gaan barsten wanneer ze je vervolgens (flink) water gaat geven.

Verder geldt voor de groenten net als voor het fruit dat, mocht het erg warm worden, het belangrijk is om de planten regelmatig water te geven.

 

Maaien doet groeien

Waar het de afgelopen maanden al belangrijk was om het gras goed bij te houden, is dat deze maand niet anders. Zeker met wat extra regen wil het gras wel groeien. Zorg er dan ook voor dat je gras tussen de 3-4 cm blijft. Op deze manier blijft je gazon stevig en groen. Mocht dit om wat voor reden dan ook niet gelukt zijn, dan is eind augustus een prima periode om gras te zaaien. Door de temperatuur van de grond en het water dat er valt zijn de condities optimaal om het gras goed te laten groeien.

Dieren in je tuin

In de zomerperiode hoef je niet al te veel te doen aan je vijver. Mocht het extreem droog worden is het zaak om het water op peil te houden. Verder kan het zijn dat je vijver deze periode bezoek krijgt van bijvoorbeeld jonge reigers die voor het eerst zelf op zoek gaan naar voedsel. Daarom kan het verstandig zijn een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen door bijvoorbeeld een aantal netten over je vijver te hangen.

Ook andere dieren worden actiever in de zomer. Naast muggen zie je vooral ook veel wespen in je tuin. Zeker als er een wespennest is gevormd moet je oppassen met het verwijderen. Je doet er dan ook zeer verstandig aan om hiervoor een expert in te schakelen. Mieren daarentegen kan je gemakkelijk zelf bestrijden, want ook deze dieren zie je volop in de zomer.

Volop dingen te doen in de tuin, maar het blijft toch ook een beetje vakantie. Geniet dus ook zeker van de kleuren, geuren en het vele andere dat een tuin te bieden heeft. Veel plezier in ieder geval in je tuin. Heb jij nog interessante of leuke tips voor in je tuin? Deel ze dan in de reacties hieronder.

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *