Ben je op zoek naar een goede houtsoort voor jouw volgende interieurproject? Overweeg dan eens het gebruik van mangohout. Niet voor niets is deze houtsoort bezig aan een flinke opmars: het kon wel eens dé interieurtrend van 2021 worden. Daarom vertellen we je in dit artikel graag alles wat je moet weten over deze unieke en intrigerende houtsoort. Waarschijnlijk wil jij na het lezen ook direct mangohout kopen en aan de slag met jouw volgende project. Groot gelijk. Maar lees eerst nog even verder, dan vertellen we je meer over wat mangohout eigenlijk precies is en hoe je het onderhoudt.
Waar komt mangohout vandaan?
Mangohout wordt – je raadt het waarschijnlijk al – gemaakt van mangobomen. Deze bomen groeien goed in warmere streken. Vooral uit India is bijvoorbeeld veel mangohout afkomstig. Daar worden de bomen eerst gebruikt voor de productie van die heerlijke zoete vruchten. Na hun productieve leven worden ze tot mangohout planken verwerkt. En dat maakt deze houtsoort een duurzame keuze.
Dat zit zo. Mangobomen groeien snel en bereiken in een aantal jaar al hun meest vruchtbare periode. Daarna neemt die vruchtbaarheid echter weer af en geven ze dus minder vruchten. Voor de boer wordt het daardoor al snel lucratiever om de bomen te kappen en nieuwe te planten. De bomen worden dan als het ware hergebruikt om er planken en meubelen van te maken.
Het hout van de mangoboom valt onder de hardhoutsoorten. Het is bijzonder stevig, maar ook erg mooi om te zien. Mangohout heeft een robuuste en natuurlijke uitstraling, met een diep warme kleur en vaak een fraaie glans. Kenmerkend zijn ook de mooie patronen en tekeningen in het hout, waardoor geen plank of meubel ooit hetzelfde is.
Onderhoud
Zoals gezegd heeft mangohout dezelfde kenmerken als hardhout. De grote dichtheid maakt het ideaal om te verwerken tot meubels. Het hout blijft lang mooi, is slijtvast en behoudt langdurig de kenmerkende structuur. Natuurlijk kun je – net als bij elke houtsoort – nog langer van mangohout genieten met de juiste verzorging.
Afnemen of afstoffen doe je met een droge of licht vochtige doek. Ruim gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk op, zodat ze geen kans krijgen om in het hout te trekken. Veel in Nederland verkrijgbare mango meubels zijn reeds behandeld tegen vocht en vuiligheid. Ga jij met onbewerkte planken aan de slag? Vraag dan bij de leverancier naar het juiste middel om je gemaakte meubel straks mee te beschermen, zodat je alsnog kunt rekenen op een lange levensduur.
Natuurlijk blijft mangohout een natuurproduct, waardoor het na verloop van tijd wat van zijn glans kan verliezen. Dit hoeft overigens niet te gebeuren, maar als dat wel het geval is kun je er eenvoudig wat aan doen. Wrijf het meubel bij voorkeur in met bijenwas. Dit is een natuurlijk product dat de kleur, glans en tekening van het hout weer naar boven haalt. Houd er wel rekening mee dat het de kleur ook wat dieper of donkerder kan maken. Het is een kwestie van smaak of je dat mooi vindt. Probeer de bijenwas daarom altijd eerst op een onopvallende plek op het meubel uit, zodat je kunt zien of je blij bent met het resultaat.
En dat is alles wat je moet weten over deze intrigerende houtsoort. Wat ga jij maken van mango?
Schrijf een opmerking