Badkamerventilatoren

Afzuiging in de badkamer plaatsen: optimale ventilatie tegen schimmels!

Een te vochtige badkamer leidt tot vervelende problemen

Als er een ruimte in huis is waar veel waterdamp en vocht vrijkomt, is het wel de badkamer. Het nadeel hiervan is dat er bij onvoldoende afzuiging badkamer in deze ruimte – met name op het plafond en de muren – condensvorming kan optreden. Hierdoor ontstaat er vochtophoping, wat op termijn leidt tot de vorming van schimmels en zwammen. En schimmels hebben verschillende negatieve effecten, zoals de volgende nare gevolgen:

  • Door schimmels komt er een vieze, weeïge geur in de badkamer te hangen. Dat maakt douchen of een bad nemen een stuk onaangenamer.
  • Schimmels door vochtoverlast zijn schadelijk voor de gezondheid. Zo kun je last krijgen van keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, allergieën en/of uitslag.
  • Badkamer schimmels leiden tot vieze, donkere plekken in de badkamer. Niet alleen is dit onhygiënisch, de badkamer oogt hierdoor ook onfris en lelijk. Met name als je af en toe gasten op bezoek hebt die jouw douche gebruiken, is dit natuurlijk iets om je voor te schamen.

Uiteenlopende ventilatiesystemen voor in de badkamer

Door te kiezen voor een goede afzuiging badkamer via een ventilatiesysteem, kunnen vochtproblemen voorkomen en bestreden worden. Er is keuze uit diverse systemen voorin de badkamer.

Opbouwventilatoren

Een populaire badkamerventilator, dit type wordt het meest gebruikt, is de zogenoemde opbouwventilator. Dit type ventilator is eenvoudig aan het plafond of aan de badkamerwand te monteren en installeren. Ze zijn voordelig, maar maken soms wel flink wat geluid.

Inbouwventilatoren

Naast de opbouwventilator voor de afzuiging badkamer, kennen we de inbouwventilator, die ook wel aangeduid wordt als inline ventilator. Deze ventilators worden ingebouwd in de muur of het plafond, in een luchtkanaal of tussen twee luchtbuissystemen in. Dit soort ventilatoren is duurder, maar heeft als voordeel dat je ze niet ziet en ze minder geluid maken.

Twee soorten inbouwventilatoren: de buisventilator en kanaalventilator 

Als je kiest voor een inbouwventilator, zijn er twee systemen beschikbaar: de buisventilator en de kanaalventilator. Een buis ventilator wordt volledig in het luchtafvoerkanaal geplaatst, terwijl een kanaalventilator tussen 2 luchtbuizen in wordt gemonteerd. Buisventilatoren kun je gemakkelijker plaatsen, maar hebben een lagere capaciteit. Kanaalventilators beschikken over langere afvoerbuizen.

 

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *