Wat is een decoupeerzaag

Een decoupeerzaag is een kort zaagblad (5 à 10 cm lang, ca. 1 cm breed) dat met een motor op en neer bewogen wordt. Het is geschikt om figuren te zagen uit materialen tot enkele centimeters dik. Je kunt er niet mee vlak langs een obstakel zagen, zoals een muur. Dan kan de ouderwetse schrobzaag uitkomst bieden of de reciprozaag. De machine wordt inclusief het zaagje eveneens Decoupeerzaag genoemd.

Eigenschappen van een decoupeerzaag

Verschillende zaagjes

Er zijn verschillende soorten zaagjes te koop, voor verschillende toepassingen en materialen. De tanden van het zaagje verspanen het materiaal alleen als ze zich naar de machine toe bewegen. Er zijn zaagjes voor materiaal van hout, steenachtige materialen (bijvoorbeeld wandtegels), metaal, kunststof, enz.

Zonder splinters zagen

De verschillende soorten zaagjes veroorzaken bij veel materialen langs de rand van de zaagsnede voor splinters en/of afbreken van materiaal, wat soms erg hinderlijk is i.v.m. verdere afwerking. Daarom kun je ook zaagjes kopen waarvan de tanden van de machine af zijn gericht. Dan zitten er aan de afwerkkant geen splinters. Bij deze zaagjes moet de machine wel stevig op het te zagen materiaal geduwd worden, anders gaat hij "springen". Er is ook keuze mogelijk uit grove en fijne tanden aan de zaag.