Vraag hulp aan je vrienden:

Schroeven


Uit Klusopedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

De schroef

Een schroef (Belgisch-Nederlands: vijs) is een middel om voorwerpen met elkaar te verbinden. Een schroef bestaat uit een cilindervormig of conisch deel (de spil) waaromheen een schroefdraad is aangebracht, met aan één uiteinde een verbreding, de kop, waarin op het uiteinde een sleuf of een anders gevormde verdieping is aangebracht. Hierin past een Schroevendraaier.

Een schroef wordt met een Schroevendraaier of een schroefboormachine aan de bovenzijde van de kop aangedraaid. Als de aandraaikracht op de buitenzijde van de kop wordt uitgeoefend, spreken we van een bout.

Schroeven met een draadeinde dat langs de gehele lengte gelijk van diameter is, worden in moeren of tapgaten gedraaid. Schroeven met een puntig uiteinde worden rechtstreeks in het te bevestigen materiaal gedraaid.

Gebruikt in de volgende doe-het-zelf klussen van Klustips

Zie ook

verschillende vormen van de kop van een schroef: (a) zeskant, (b) bol, (c) verzonken, (d) cilinder, (e) verzonken met binnenzeskant (inbus), (f) verzonken met kruis, (g) kartelschroef
verschillende vormen van de kop van een schroef: (a) zeskant, (b) bol, (c) verzonken, (d) cilinder, (e) verzonken met binnenzeskant (inbus), (f) verzonken met kruis, (g) kartelschroefBron

Waardering: 2.0/5 (7 maal gestemd)


blog comments powered by Disqus
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Menu
Hulpmiddelen