Vraag hulp aan je vrienden:

Meterkast


Uit Klusopedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Meterkast


Meterkast.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 

De meterkast is de technische ruimte in een woning/pand waar diverse meters zijn opgesteld. Ook kunnen voor de verschillende leveringen, zoals van gas en elektriciteit, meerdere meterkasten aanwezig zijn. In sommige gebieden is het ook toegestaan om de meterkast voor gas aan de buitenkant van een woning te plaatsen. In veel woningen zit de watermeter nog onder de vloer om bevriezing te voorkomen.

Icoon klustips.jpg Eigenschappen

In de meterkast kunnen de volgende leveringen binnenkomen:


Voorschriften:

De meterkast dient toegankelijk te zijn voor het regelmatig uitlezen van de meters en herstellen van stroomtoevoer bij kortsluiting. Het bouwbesluit zegt dat de meterkast zich (bij woningbouw) in een verkeersruimte moet bevinden met een maximale afstand van 3 meter vanaf de voordeur. De meterkast heeft (minimale) standaardafmetingen en moet afsluitbaar zijn. De achterwand van de meterkast moet bestaan uit makkelijk schroef- en spijkerbaar materiaal. Doordat de inrichting van een meterkast bepaald is, wordt bij nieuwbouw veelal gebruikgemaakt van een meterkastvloerplaat. Deze vloerplaat is bestemd voor het bevestigen van invoerbochten in meterkasten. De fixeerringen zijn geplaatst volgens een door de nutsbedrijven vastgelegd stramien. De zogenaamde standaard meterkast (voor woningbouw) is gemaakt volgens de NEN 2768 en heeft de afmetingen 2100 x 750 x 310 mm.

AOP:

In de meterkast bevindt zich de scheiding tussen de openbare leidingen en de particuliere leidingen. Het scheidingspunt is soms een verzegeld kastje met de naam abonnee-overgave-punt (AOP). De leiding van de straat naar het AOP, en het AOP zelf, vallen onder verantwoordelijkheid van het nutsbedrijf. De leidingen vanaf het AOP vallen onder verantwoordelijkheid van de bewoner. Bij een telefoonaansluiting heet dit geen AOP, maar ISRA. In de ISRA komen normaliter koperverbindingen binnen van de telecommaatschappij, maar tegenwoordig kan er ook glasvezel in worden afgewerkt.

Ander gebruik:

Verder wordt de meterkast in veel huishoudens gebruikt voor het bewaren van paraplu's, bezems en de stofzuiger. Omdat dit gebruik als kast risico's met zich mee brengt heeft de overheid besloten de inwendige afmetingen van een maximum te voorzien. Zo kan men met de huidige regelgeving geen 'grote' meterkasten meer maken die gebruikt kunnen worden als berging.

Gebruikt in de volgende doe-het-zelf klussen van Klustips

Waardering: 2.1/5 (8 maal gestemd)


blog comments powered by Disqus
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Menu
Hulpmiddelen