Vraag hulp aan je vrienden:

Gras zaaien


Uit Klusopedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Gras zaaien

Tuin.png

Lastig.png


Gras zaaien.jpg


Toolbox icoon.jpg   Benodigdheden

 • Onkruidverdelger
 • Tuinaarde
 • Grondverbeteringsproducten (humus, turf, kalk, klei) en meststoffen
 • Graszaad (online te koop)
 • Bakenstokken
 • Spade of motorploeg met draaifrees
 • Hark
 • Tuinrol
 • Klauw Sproeier (om te vernevelen)

Gerelateerde klustips


Themapagina

Deze klustip is hier terug te vinden:
Klustips voor buiten

 
 
 
 
 
 
 
 

U wilt een mooi gazon of misschien een grasmat die geschikt is voor het voetbal spel van de kinderen. Wellicht moet de nieuwe grasmat overleven onder zware schaduw. De klustip gras zaaien geeft hulp voor het perfecte gazon!

Let op: als u gras gaat zaaien, kunt u het beste minimaal de eerste zes weken er niet op lopen. De eerste keer gras maaien kan vaak pas na twee maanden. Wilt u sneller resultaat, dan kunt u afhankelijk van het oppervlak van uw gazon misschien beter kiezen voor het leggen van graszoden. Hoe lang dit duurt is ook afhankelijk van het soort gras dat u kiest. Het staat in elk geval altijd op de verpakking van het graszaad.

Er zijn veel soorten, en gras zaaien begint dus bij de keuze van soort gras. Welk gras u ook koopt het is bijna altijd een mengsel van veel verschillende (soms meer dan 10!) grassoorten. Er zijn veel variëteiten grasmengsels voor het aanleggen van een gazon maar meestal wordt een recreatie of sportmengsel gebruikt.
Voorbeelden zijn:

 1. Pokon graszaad speelgazon
 2. Gazonvernieuwing Novaplant Family
 3. Naturado


Gras zaad kan je kopen in elke tuiwinkel en zelfs online. Veel gazons worden ingezaaid met engels raaigras. Dit is een gras soort die goed gedijt in de de zon maar minder geschikt is voor een tuin op het noorden.

Wilt u gras zaaien in een tuin op het noorden of met verminderd licht door hoge bomen of een uitbundige border kies dan bij voorkeur voor een mengsel met roodzwenkgras en bosbeemdgras. Speelgras of sportgras is specifiek bedoeld voor een gazon waarop wordt gespeeld, zoals voetbal, badminton en volleyball.
Siergras is over het algemeen niet geschikt voor het inzaaien van grote percelen.

Als je eenmaal het graszaad in huis hebt en de benodigdheden bij elkaar, kan de klus beginnen. Zaai gras nooit midden in de zomer, dan zal het moeizaam groeien door de warmte en kan bij gebrek aan water snel uitdrogen.

Gras zaai je het beste in het voorjaar of in het najaar. In de herfst is de grond nog lekker opgewarmd en onkruid zal daardoor minder aanwezig is. Maar als er een vroege vorst komt kan dit voordeel weer teniet gedaan worden!
Gras zaaien in de lente levert een goede groei door veel zonuren maar dan groeit ook het onkruid; dit is meer aanwezig in het voorjaar dus zal je meer last hebben van ondermeer paardenbloem, duizendblad en weegbree. Voor beide seizoenen valt dus wat te zeggen, maar als je het in het voorjaar doet heb je de hele zomer plezier van je nieuwe gras!

Icoon stapvoorstapkleur.jpg Stap voor stap gras zaaien

Stap 1: De grond voorbereiden


Stap 2: Het gras zaaien


Stap 3: Het gras onderhouden


Stap 4: Hoe verticuteer je gras?


Icoon klustips.jpg Tips van klussers om gras te zaaien


Waardering: 2.3/5 (38 maal gestemd)blog comments powered by Disqus
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Menu
Hulpmiddelen